27.09.2024 - 21:40
Bloomberg · Yoshiaki Nohara, Alastair Gale i Toru Fujioka
El pròxim primer ministre del Japó, Shigeru Ishiba, es defineix a si mateix com un entès en temes de defensa, però els seus amics el consideren un “estrafolari”.
La seva sorprenent victòria en el cinquè intent d’esdevenir dirigent del partit governant del Japó posa el poder a les mans d’un home moderat, popular entre el públic, que vol afrontar el declivi econòmic rural sense recórrer a reformes radicals.
També se centrarà a millorar la imatge del partit del govern i establir llaços de seguretat més estrets amb els socis asiàtics, inclosa la possibilitat de crear una “OTAN asiàtica”.
Ishiba, de 67 anys, va guanyar divendres una segona volta contra Sanae Takaichi per a dirigir el Partit Liberal Democràtic (PLD), després d’haver obtingut un suport sorprenentment fort d’uns altres membres del partit. S’espera que el parlament confirmi Ishiba com a primer ministre en la votació del primer d’octubre.
Votant-lo a ell, els membres del PLD van optar per l’etern independent com la millor via per a rellançar un partit que busca renovar-se a poc a poc.
“És un personatge una mica estrafolari entre els polítics”, explica Takeshi Iwaya, diputat del PLD responsable de la campanya electoral d’Ishiba. Iwaya descriu Ishiba com una persona estudiosa, i també feliç de cantar cançons dels anys setanta en sessions de karaoke.
De moment, la seva victòria significa la continuïtat en la política econòmica. En una conferència de premsa postelectoral, Ishiba es va comprometre a continuar els esforços per a fomentar el creixement econòmic. També va prometre d’accelerar els intents de distribuir millor la riquesa a les classes mitjanes, tal com havia començat a fer el primer ministre sortint Fumio Kishida.
“Hem d’assegurar-nos que la deflació sigui completament derrotada”, va dir Ishiba. “Vull garantir que l’augment dels salaris superi la inflació.”
Ishiba, que es descriu com un “friqui de la defensa”, va fer servir molts dels seus discursos en campanya per defensar un acord de seguretat col·lectiva a l’Àsia similar a l’OTAN, per proporcionar una dissuasió més forta contra potències com la Xina. Els Estats Units han dit repetidament que no pretenen de crear una versió de l’OTAN a l’Àsia, però han donat suport al fet que els dirigents de països com el Japó i Corea del Sud assisteixin a cimeres de l’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord.
Ishiba dóna suport a l’aliança de seguretat del seu país amb els Estats Units, però ha dit que s’hauria de revisar per garantir que sigui justa per al Japó, que és el país estranger que acull la presència militar nord-americana més gran i paga la major part dels costs d’allotjament.
Ishiba ha ocupat uns quants càrrecs de responsabilitat, entre els quals, el de ministre de defensa i ministre de revitalització regional. Les prestatgeries del seu despatx exhibeixen models d’aeronaus militars i vaixells.
En darrera instància, la imatge d’Ishiba com a polític humil i més honest que la majoria podria haver estat el seu principal actiu.
La justícia també ha estat un tema recurrent durant la seva campanya, incloent-hi la promesa de reformar el PLD després d’una sèrie d’escàndols que han minat la confiança dels ciutadans en el partit i que van portar Kishida a dimitir. Ishiba està menys condicionat per la ideologia que alguns dels seus rivals, cosa que potser l’ha ajudat a aconseguir el lideratge d’un partit necessitat de renovació.
Ishiba, que representa la prefectura rural de Tottori al parlament, ha defensat durant molt de temps la causa del camp japonès en declivi, que ha patit fortament la despoblació i la davallada econòmica. Va anunciar la seva candidatura en un santuari a prop de la seva llar ancestral, on va créixer com a fill d’un pare poderós que va exercir de ministre d’Afers Interns.
Durant la campanya, Ishiba va dir que una de les principals raons per les quals molts joves japonesos de les zones rurals es traslladaven a ciutats com Tòquio era la dificultat de trobar parella. Va prometre d’oferir incentius per a persuadir les persones del camp de quedar-s’hi.
El seu historial suggereix que podria tenir dificultats. Quan Ishiba va perdre contra Shinzo Abe en la cursa per la direcció del PLD el 2012, va exercir com a ministre de Revitalització Regional amb una llista de promeses per a crear llocs de feina a les zones rurals per a mantenir els joves allunyats de les ciutats. La despoblació va continuar.
Tot i que ha tingut càrrecs de responsabilitat al PLD, Ishiba representa un pol oposat a molts de dins el partit, com Takaichi, que defensen la millora de l’estatus del Japó i el seu poder internacional. L’èmfasi d’Ishiba en la humilitat, incloent-hi les relacions amb els veïns asiàtics, sovint ha estat fora de sintonia amb gran part del partit, fet que l’ha deixat a la perifèria.
També té una manera peculiar de parlar. Quan fa un discurs, Ishiba tendeix a deixar la mirada fixa, cosa que ha reconegut que pot ser intimidant. El seu estil oratori consisteix a pronunciar cada paraula lentament.
Ishiba va guanyar el seu primer escó al parlament el 1986 després de la mort del seu pare, amb l’encoratjament de Kakuei Tanaka, un primer ministre carismàtic, però tacat per escàndols, que va encapçalar els esforços per expandir el creixement econòmic a les regions. Ishiba va ascendir a les files del PLD, va ocupar càrrecs de responsabilitat i va acumular experiència en agricultura i política de defensa.
La victòria d’Ishiba, probablement, serà benvinguda per socis regionals com Corea del Sud i les Filipines. Els llaços de defensa del Japó s’han anat expandint amb aquests països, i Ishiba sembla que vol aprofundir en la cooperació, encara que la seva idea d’una OTAN a l’estil asiàtic podria ser difícil d’aconseguir, atesa la complexitat de les relacions amb la Xina entre els països de la regió.
A diferència de Takaichi, Ishiba ha dit que no aniria al Santuari Yasukuni de Tòquio, una font de fricció amb alguns països asiàtics pels seus vincles amb el passat militarista del Japó.
Els primers desafiaments per a Ishiba inclouran les tensions amb la Xina després de l’apunyalament mortal d’un nen japonès, a començament d’aquest mes, i quan fa un mes que una aeronau militar xinesa va fer una entrada no autoritzada a l’espai aeri japonès per primera vegada. Ishiba ha dit que el Japó hauria de considerar de fer trets d’advertència contra aeronaus estrangeres que s’endinsin en l’espai aeri del país, però també ha defensat durant molt de temps el diàleg amb Pequín.
- Subscribe to The Washington Post
- Podeu llegir més reportatges del Washington Post publicats en català a VilaWeb