El Ministeri de Cultura espanyol entregarà a la Biblioteca de Catalunya una carta de Cristòfor Colom recuperada als Estats Units. Va ser robada fa més d’una dècada a la mateixa Biblioteca de Catalunya, que custodiava el document des del 1918. El ministre de Cultura espanyol, José Guirao, ha rebut l’ambaixador nord-americà, Duke Buchan III, per agrair-li els esforços del seu país per a recuperar la carta, que havia estat robada i exportada il·legalment als Estats Units.

Columbus Chistopher Epistolae de Insulis Indie supra Ganger nuper inventis va ser impresa per ordre de Colom a Roma sobre l’any 1493. Es tracta d’un document que reprodueix el contingut de diverses epístoles en les quals Colom narra als Reis Catòlics els esdeveniments que van tenir lloc durant els seus viatges. En concret, relata les experiències viscudes a partir del moment en què va començar l’expedició des de Cabo de Palos el 3 d’agost del 1492 i va acabar amb l’arribada de Colom a Lisboa el 4 de març del 1493. Únicament es conserven setze exemplars d’aquestes cartes en diferents biblioteques del món.

L’any 2011, el Departament nord-americà Homeland Security Investigation, Cultural Property, Art and Antiquities de l’Oficina d’Investigació d’Immigració i Duanes dels Estats Units va iniciar una investigació davant la sospita que es podria haver aplicat un mateix ‘modus operandi’ per a sostreure altres exemplars de l’Epistola de Insulis Nuper Inventis, en detectar un exemplar d’aquesta carta robada de la Biblioteca Ricardiana de Florència. En la investigació es va constatar que entre 2004 i 2005 es va sostreure de la Biblioteca de Catalunya un exemplar original i que s’havia reemplaçat per un facsímil ‘sense que ningú se n’hagués adonat’.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb