El mercat laboral al març, ni fred ni calent

  • “Malgrat l'augment de les afiliacions a la Seguretat Social, la baixada de la desocupació i la millora en la contractació indefinida a Catalunya, es comencen a notar els símptomes d'alentiment de l'activitat”

Jordi Goula
04.04.2022 - 17:51
VilaWeb

El març ha estat un mes d’inflexió en el mercat laboral català? No ho sabem, però els efectes de la guerra ja es noten en qüestions com la inflació i la menor quantitat de comandes, i probablement es traduirà en una reducció del consum. En les dades laborals que hem sabut avui ja hi ha alguns símptomes més que evidents. En aquests moments, es fa difícil, si no impossible, preveure quin moviment de xifres hi haurà a l’abril, perquè depèn de moltes variables, sobretot de l’evolució del conflicte a Ucraïna, però també d’internes, com per exemple el comportament del turisme.

El març del 2022 s’ha tancat amb 371.486 desocupats registrats a les oficines de Treball de Catalunya, el valor més baix per a un mes de març d’ençà de l’any 2008. Respecte del febrer, l’atur ha caigut molt discretament (174 desocupats menys), i si no tenim en compte el comportament excepcional del 2020, en què la desocupació va créixer, aquest ha estat el descens més moderat de la darrera dècada. Respecte d’un any abans, la caiguda de l’atur a Catalunya ha estat del 26,6% (134.414 desocupats menys), dada que representa una moderació en el ritme de descens, que s’havia anat intensificant els darrers mesos. En el conjunt de l’estat espanyol, s’observa la mateixa tendència: al març, l’atur ha baixat d’un 21,3%, de manera menys intensa que a Catalunya. És el resum del comentari que fa l’Observatori del Treball de la Generalitat.

Aquesta mínima caiguda de la desocupació indica que ja es comencen a apreciar els efectes de l’alentiment de l’activitat propiciada per l’elevada inflació del darrer mes, que ja se situa molt a prop del doble dígit. Dos dels senyals més evidents han estat la paralització d’algunes activitats industrials intensives en el consum d’energia, perquè no els compensa de produir amb pèrdues, i la vaga prolongada de transportistes, ofegats per l’alt cost del combustible i la incapacitat de les autoritats de donar una resposta que el sector consideri satisfactòria.

Incidint sobre aquest punt, avui, el Banc d’Espanya ha publicat una enquesta sobre l’activitat de les empreses en el primer trimestre del 2022. Segons que diu, les empreses espanyoles noten una evolució menys dinàmica de la seva activitat, tant en comparació amb el que observaven a final del 2021 com en comparació amb les expectatives que tenien aleshores. Aquesta moderació apareix especialment pronunciada a les branques dels serveis i de la construcció. També comenten que sembla que s’ha alentit lleugerament el dinamisme de l’ocupació. Vet aquí què veiem a les dades laborals d’avui.

En el mateix sentit apunta l’anàlisi que fa la consultora Randstad, en l’àmbit estatal, on aprecia un cert alentiment en la recuperació. Diu que l’afiliació, tot i que continua creixent una vegada corregida l’estacionalitat, ha reflectit la debilitat més gran dels darrers onze mesos, atès que cal remuntar-se a l’abril del 2021 per veure una dada més dolenta. I, finalment, els ERTO, que, encara que han baixat al març en 18.708 treballadors, han augmentat en alguns sectors més exposats al cost de l’energia, com la indústria manufacturera, on n’han fet 3.000. I, a més, “encara no es reflecteix a les estatístiques l’elevat repunt de les darreres dues setmanes a conseqüència de la vaga de transports”, afegeix.

Quant a les afiliacions a la Seguretat Social, al març, de mitjana, se n’han comptabilitzades 3.529.683 a Catalunya, la xifra d’afiliació més elevada de la sèrie històrica disponible (començament del 2004). Això no obstant, cal tenir en compte que en aquesta dada s’inclouen els treballadors afectats per un ERTO. Segons l’Observatori, l’afiliació acostuma a créixer els mesos de març, tret del 2009 (-0,4%), en plena crisi financera, i el 2020 (-1,2%), quan va esclatar la crisi sanitària. Enguany, les afiliacions han pujat d’un 0,74%, un increment de la mateixa intensitat que el 2019.

Segons les dades publicades pel ministeri espanyol, el nombre total de treballadors en ERTO l’últim dia de març a Catalunya era de 21.288, dels quals 17.131 hi eren per causa de la covid-19. Així, les afiliacions en ERTO representen el 0,6% de les totals a final de mes. Respecte del febrer, han disminuït un important 19,4%. Ara bé, com hem dit abans, cal veure què ha passat els darrers dies del mes, que no es recullen en l’estatística.

On s’ha notat una millora és en la contractació, fruit de la nova regulació laboral. Així, durant el mes de març s’han formalitzat a Catalunya 251.327 contractes de treball, dels quals el 62,9% han estat temporals i el 37,1%, indefinits. S’assoleix, novament, un rècord de volum i percentatge de contractes indefinits signats en un mes de tota la sèrie històrica disponible, començada el 1998. Si ens fixem en tot el primer trimestre del 2022, la contractació creix d’un 25,8% interanual, impulsada principalment pel fort ascens dels indefinits, que s’han duplicat amb escreix.

Dins la contractació indefinida, s’ha de destacar l’impuls dels contractes que es formalitzen per a la prestació de serveis fixos discontinus. En concret, el primer trimestre del 2022 s’han formalitzat 20.805 contractes fixos discontinus, mentre que un any abans se n’havien registrats 4.403, és a dir, més de quatre vegades més. Com a resultat, s’ha elevat el pes que representen sobre el total de la contractació indefinida, i han passat del 4,9% al 10,3% d’enguany.

En definitiva, a la vista de les dades, és difícil fer un diagnòstic del març en el mercat laboral. Ha estat un mes de transició, amb pocs moviments i amb la vista posada en dos esdeveniments. Per una banda, l’evolució de la guerra a Ucraïna, i per una altra, el comportament del turisme per Setmana Santa, que, en principi, no es presenta del tot malament, si més no, quant al turisme intern.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any