El jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha denegat la sortida de la presó de Josep Rull i Jordi Turull, que demà han de prendre possessió del càrrec de conseller de Territori i Sostenibilitat, i de Presidència, respectivament. El jutge diu que hi ha un risc de reiteració delictiva ‘potenciat’ i que el ‘perill’ creix amb la voluntat expressada pel president, Quim Torra, que –segons Llarena– ha dit que impulsaria la república ‘il·legalment declarada’.

L’advocat de tots dos, Jordi Pina, havia presentat un escrit a la sala penal del Tribunal Suprem demanant que els concedissin la llibertat provisional ‘amb la celeritat més gran i urgència possible’

Llarena diu que el dia 17 de maig la sala d’apel·lacions ja va refusar de deixar-los en llibertat i, segons ell, en aquest període curt de temps no ha canviat res per a deixar-los lliures mentre no hi hagi judici.

El jutge interpreta que la seva restitució al govern implica una ‘determinació’ de continuar ‘el pla il·legal de la independència’. En aquesta línia, convertir-se en consellers ‘no únicament no esvaeix ni mitiga el risc de reiteració delictiva sinó que el potencia’, diu.

Suport per a fugir
En l’escrit d’al·legacions de la defensa es deia que, en cas de reiterar, el jutge sempre podria tornar a decretar l’ingrés a la presó. El jutge respon que, si això passés, hi hauria ‘rellevants i irreparables perjudicis col·lectius’. A més, diu que també hi ha risc de fugida i que, si reiteressin, sempre podrien optar per marxar a l’estranger amb les ‘dificultats d’execució’ que podrien sorgir per aconseguir que rendissin comptes davant la justícia espanyola.

Llarena reprodueix els arguments de la sala en la interlocutòria del dia 17 i diu que tenen al darrere una ‘estructura organitzativa que els dóna suport’ i que té ‘consistència econòmica i contactes internacionals’.

En la interlocutòria, Llarena apunta que, a diferència de les peticions anteriors, la defensa no ha proposat cap petició alternativa a la de llibertat provisional indefinida i no es fa referència ‘als fets pels quals han estat processats’. Segons ell, van ‘trencar l’ordre constitucional’ des de l’escó al parlament i amb el seu càrrec de consellers.

La defensa de Turull i Rull esgrimia que tots dos tenien dret d’acceptar el càrrec de conseller, perquè ja tenen garantit el dret d’accedir en condicions d’igualtat als càrrecs públics sense que fos legítim discriminar-los pel fet de ser presos preventius. Segons que argumentava, no solament aniria en contra de la seva presumpció d’innocència, sinó que, a més, ‘implicaria una aplicació anticipada de l’article 384 bis del codi penal’, pel qual podrien ser suspesos de funcions més endavant.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb