El grup parlamentari de suport a Catalunya del parlament britànic ha denunciat l’intent del ministre d’Afers Estrangers espanyol, Josep Borrell, de voler suprimir aquest grup, integrat per diversos diputats del SNP escocès, el Plaid Cymru gal·lès i el Partit Laborista britànic. ‘Hem descobert mitjançant els nostres contactes amb mitjans catalans i espanyols que el Grup Parlamentari de Westminster sobre Catalunya ha vingut essent minat pels debats que han tingut lloc entre els membres del senat espanyol, a instància del ministre d’Afers Estrangers espanyol, Josep Borrell, i el president de la Cambra dels Lords, Lord Fowler.

En efecte, Borrell va proposar als senadors que es van reunir el setembre amb Fowler que expressessin el ‘malestar espanyol’ per l’existència d’un intergrup d’amistat amb Catalunya al parlament britànic. Era un dels punts inclosos en la proposta de conversa amb Lord Fowler que va preparar el ministeri per a la reunió del 26 de setembre.

Al document es diu que el convidat ja s’hauria assabentat d’aquest ‘malestar’ per una carta de l’ambaixador. L’existència d’aquesta nota l’ha revelat avui el portaveu d’ERC a la comissió d’Exteriors, Jordi Martí. Aprofitant una compareixença del ministre Josep Borrell, s’ha queixat d’una iniciativa que considera ‘propaganda’ i pejorativa envers l’independentisme. L’escrit del Ministeri d’Afers Estrangers diu que és una ‘anomalia’ aquest grup d’amistat al parlament britànic, perquè és ‘l’únic dedicat a una regió europea’ i perquè considera que ‘no és, en realitat, sobre Catalunya, sinó que preconitza la secessió’.

Un dels diputats del grup, Douglas Chapman, ha fet públiques unes declaracions de resposta a Borrell: ‘El nostre objectiu és de mantenir informats els parlamentaris dels debats i els fets que tenen lloc sobre l’autodeterminació de Catalunya i contribuir que el debat es dugui a terme de la manera més democràtica possible. És certament irònic que el govern espanyol esperi abolir el grup no democràtic ni electe dels Lords, les baronesses i els bisbes de l’Església d’Anglaterra en comptes d’enfronta-rse al dret democràtic, reconegut per l’ONU, d’autodeterminació del poble català per mitjans totalment pacífics i democràtics.’

I acaba: ‘Pel que respecta a nosaltres, el grup continuarà funcionant com una part representativa reconeguda pel parlament de Westminster i creiem que no hi ha precedents que cap altre estat nacional dicti les condicions en què ha de funcionar un grup de suport de Westminster.’

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb