El govern ha tornat a aprovar avui ‘sense cap modificació’ el decret que regula l’impost sobre begudes ensucrades envasades que el TSJC va anul·lar el juliol per defectes de forma en la seva tramitació. El nou text pretén ‘dotar de seguretat jurídica i fer front a un eventual buit legal’ davant de la decisió del TSJC, que no és una sentència ferma i que, segons l’executiu, ‘tampoc afecta la legalitat del tribut’, que segueix vigent. En aquest sentit, el decret anul·lat regulava qüestions tècniques com ara quan s’ha d’ingressar l’impost, un període que es manté entre els dies 1 i 20 del mes següent a cada trimestre.

El decret també detalla la definició de beguda ensucrada, i diu que d’acord amb la normativa comunitària queden excloses de la tributació les begudes que s’envasen a petició del consumidor a la mateixa botiga o per a la venda immediata. Sí que s’hi inclouen, en canvi, les que se subministren a través d’un sortidor. El decret també parla del concepte distribuïdor, que és el que ven la beguda en última instància als contribuents –supermercats, bars, hotels, restaurants o cinemes- que són els que els oferiran als consumidors. Així mateix, el decret estipula que no cal que es desglossi en el tiquet de compra la repercussió de l’impost.

L’impost sobre les begudes ensucrades envasades grava el consum de refrescos, sodes, sucs de fruita, begudes esportives, te i cafè amb edulcorants calòrics afegits, energètics, o llets endolcides o alternatives de la llet que són susceptibles de generar obesitat i/o diabetis. La norma preveu un gravamen de 0,08 euros per litre per a begudes amb 5 o 8 grams de sucre per 100 ml, i de 0,12 euros per litre en les que en tinguin més de 8 grams.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb