El govern respondrà a les cartes de Sánchez i li demana que no es deixi arrossegar per la dreta

  • Insisteix en la negociació i en el caràcter democràtic de la via eslovena

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
11.12.2018 - 14:03
Actualització: 11.12.2018 - 16:40

El govern català ha demanat al president espanyol, Pedro Sánchez, que no es deixi portar per les demandes del PP perquè es torni aplicar el 155 a Catalunya. La portaveu de l’executiu, Elsa Artadi, ha defensat l’actuació dels Mossos d’Esquadra d’aquest cap de setmana i ha dit que respondrien a les tres cartes que el govern espanyol va enviar ahir per a demanar explicacions sobre l’actuació policial durant els talls de la AP-7.

La vice-presidenta espanyola, Carmen Calvo, es va dirigir al vice-president, Pere Aragonès; el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, a Miquel Buch; i el ministre de Foment, José Luis Ábalos, al conseller Damià Calvet. El govern espanyol amenaçava el català d’enviar la policia espanyola i la Guàrdia Civil si els Mossos no intervenien contra els manifestants dels CDR com esperaven que ho fessin. Artadi ha expressat un ‘punt de sorpresa’ perquè l’executiu espanyol podria haver-se dirigit a la Generalitat mitjançant els mecanismes de coordinació i, en concret, pel que fa a Interior, s’ha referit a la comissió mixta de seguiment que depèn de la Junta de Seguretat. Sigui com sigui, ha garantit que contestaran a les cartes amb normalitat, i ha defensat el paper de dissabte de la policia catalana, que va optar per la mediació i es va evitar el desallotjament, i també diumenge, prioritzant el criteri de proporcionalitat. Artadi ha comparat les protestes amb les que va protagonitzar el sector del taxi, i en què tampoc no es va intervenir, tot i que afectaven la mobilitat.

Els requeriments enviats per Madrid arriben en un context de peticions reiterades del PP i de Ciutadans perquè Pedro Sánchez impulsi una altra aplicació del 155 i dies abans de la reunió del consell de ministres a Catalunya, prevista el dia 21. De fet, hi ha diverses convocatòries per a protestar contra el govern de Sánchez divendres de la setmana vinent. A més, a Madrid han interpretat la defensa de Quim Torra de la via eslovena com un aval a la via violenta, amb l’objectiu d’afegir raons a les demandes d’una nova intervenció de l’autonomia, sense recordar que la guerra que hi va haver a Eslovènia es va desencadenar pel fet que Iugoslàvia va enviar-hi l’exèrcit federal després del referèndum, en què la independència va guanyar amb un suport del 88% i una participació del 93%. El PSOE va advertir ahir que al govern espanyol ‘no li tremolarà la mà’ per aplicar el 155 i Artadi, sorpresa per l’avís dels socialistes espanyols, ha demanat a Sánchez que no es torni a equivocar i retorni al diàleg i a la negociació.

Artadi ha dit que l’opinió de Torra sobre la via eslovena era una defensa de la democràcia, la llibertat i el pacifisme, i finalment ha sentenciat que ‘cada nació fa el seu procés i és únic i incomparable’. ‘Som on sempre hem estat, amb una apel·lació constant al diàleg i a la negociació’, ha reblat la portaveu. També ha negat que Torra fes un ultimàtum a Buch perquè fes canvis en la cúpula policial després de les càrregues que hi va haver dijous a Girona i Terrassa. Uns canvis que Interior va descartar ahir mateix.

Quant a la reunió del consell de ministres prevista per al dia 21, Artadi ha remarcat que el govern no considera que la trobada sigui una ‘provocació’ sinó que ella mateixa es va referir, la setmana passada, al fet que hi ha ‘sectors de la població’ que així ho consideren. El govern, diu, té el compromís de garantir tots els drets: el de la manifestació i la protesta, però també que hi pugui haver reunions d’aquestes característiques a Catalunya. El govern desconeix per ara on es farà la reunió. Artadi també s’ha referit a la possibilitat que el govern espanyol enviï finalment efectius de la policia espanyola per a garantir que el consell de ministres es desenvoluparà sense problemes. Ha argumentat que, si tenen la percepció que falten agents, haurien de facilitar una ampliació de la dotació del cos i complir les obligacions amb el sistema de finançament.

El president de la Generalitat s’ha incorporat a la reunió del consell executiu després d’un dejuni de dos dies al monestir de Montserrat en solidaritat amb els presos polítics en vaga de fam. El govern ha destacat el pes específic que hi té transversalment la cultura, amb 208 accions o projectes que es duen a terme en totes les conselleries. També ha aprovat el nomenament de Francesca Guardiola com a delegada als Països Nòrdics i ha atorgat el Premi Justícia 2018 a l’ex-conseller de Justícia Carles Mundó.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any