El govern reivindica a Brussel·les el teixit aerospacial català: “Tenim els ingredients d’un ecosistema potent”

  • En un acte a la delegació davant la UE, el sector també subratlla la necessitat de fer visible el talent femení

VilaWeb
ACN
20.03.2023 - 15:25
Actualització: 20.03.2023 - 23:24

El govern ha reivindicat avui a Brussel·les estant el potencial del teixit aerospacial català i què pot aportar el sector en l’àmbit europeu. “Tenim els ingredients d’un ecosistema potent”, ha assenyalat el director general d’Innovació, Economia Digital i Emprenedoria del Govern, Lluís Juncà, des d’un acte fet a la delegació davant la UE, tot destacant que Catalunya ja no té necessitat d’exportar el talent. En el mateix esdeveniment, veus com la de l’astrofísica i capitana de la missió Hypathia 9, Mariona Badenas, han subratllat la necessitat de fer visible el talent femení. “No és que faltin dones o representació d’altres col·lectius, sinó que hem de fer més esforços per trobar-les i visibilitzar-les”, ha defensat.

Per Juncà, l’acte ha servit precisament per a presentar la indústria aerospacial catalana tant a la Unió Europea com al conjunt de regions comunitàries que també tenen una estratègia en aquest sector. Sobre això, el representant del govern confia que la trobada serveixi per arribar a nous acords amb altres regionals i escalar projectes. “És important que es conegui què es fa a Catalunya, el talent i les empreses que hi ha”, ha assenyalat.

Un dels projectes presentats aquest dilluns és la missió Hypathia 9, una iniciativa impulsada per una tripulació femenina catalana que seran enviades el mes d’abril a l’estació ‘Mars Desert Research Station’, una infrestructura situada al desert de Utah (Estats Units) que replica les condicions d’una missió espacial tripulada a Mart.

Per Badenas, esdeveniments com el d’avui suposen una oportunitat per presentar el projecte en l’àmbit internacional i també per demostrar que Catalunya és “una regió puntera” en el desenvolupament de tecnologies aerospacials. A més, Badenas i el seu equip inclouen la perspectiva de gènere, tot lamentant que el sector femení en el sector aerospacial “no està ben representat”. “La representació de la dona està al voltant del 20%, i això no ha canviat en els últims trenta anys; falten moltes polítiques de gènere i sobretot reconèixer el talent que tenim”, ha defensat.

Una jornada per a donar a conèixer el sector

L’acte celebrat aquest dilluns s’ha organitzat de forma conjunta amb la xarxa ‘Network of European Regions Using Space Techologies’ i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya. Durant l’esdeveniment han tingut lloc dos debats. En el primer, els panelistes han parlat sobre diferents experiments que es troben a l’avantguarda de l’exploració a l’espai, mentre que en el segon s’han tractat les polítiques europees de l’espai i el rol que hi poden tenir les regions dels estats membres.

A banda de Badenas i Juncà, les xerrades han comptat amb la participació del delegat del Govern davant la UE, Ignasi Centelles; el president de la Xarxa Nereus, Thiery Cotelle; el cap de la unitat de política espacial de la Direcció General d’Indústria de Defensa i Espai de la Comissió Europea, Paraskevi Papantoniou, i el director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, Ignasi Ribas.

L’esdeveniment forma part d’una sèrie d’actes organitzats a Europa i als Estats Units per commemorar el centenari del bioquímic català Joan Oró (1923-2004), que va participar en diverses missions de la NASA durant la seva carrera professional.

Un sector a l’alça a Catalunya

Segons un informe publicat per la Generalitat i la Cambra de Comerç de Barcelona, el sector aerospacial català -també conegut com a ‘New Space’- va tancar el 2020 amb una facturació de 143 milions d’euros i un total de 379 professionals. La previsió, però, és que el 2025 s’arribin als 539 milions d’euros i als 1.755 treballadors.

Més enllà de les dades l’estudi destaca el gran potencial que té aquesta activitat sobre altres sectors i subratlla la seva capacitat de generar ocupació d’alt valor afegit, ja que el 75% dels ocupats tenen un títol universitari, un percentatge molt superior a la mitjana del 48% que presenta el conjunt de l’economia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any