romanents govern

Junts podem anar molt més lluny

Fa vint-i-cinc anys que VilaWeb va començar a caminar. Ara, amb tota l'experiència acumulada, sabem que si aconseguim prou suport podem elevar la potència a 25 i fer el millor diari del món. Digital, català i en català. Ens ajudeu a fer-ho possible?

Doneu suport a VilaWeb

El consell executiu del govern ha acordat sol·licitar dictamen al Consell de Garanties Estatutàries en relació amb el reial decret llei espanyol que autoritzen l’estat a disposar del 100% dels romanents de tresoreria dels ajuntaments en una situació d’excepcionalitat provocada per la pandèmia de la covid-19, en què els ens locals ‘necessiten mobilitzar tots els seus recursos’. L’executiu entén que, en els articles 3 i 4, el reial decret llei és inconstitucional perquè no respecta l’autonomia financera local.

En concret, el govern sosté que vulnera els articles 137, 140 i 142 de la constitució espanyola, que reconeixen als municipis tant la gestió dels seus respectius interessos com el dret a l’administració pròpia i que les hisendes locals disposin dels mitjans suficients per exercir les seves funcions. Per això la portaveu Meritxell Budó ha titllat de xocant que la Moncloa, en lloc d’habilitar els ens locals a poder disposar plenament dels seus romanents de tresoreria per a despeses generals, hagi regulat una fórmula de préstec a l’Administració General de l’Estat d’aquests recursos.

Amb aquesta fórmula, els ajuntaments aportarien el 100% dels seus romanents i percebrien un ajut estatal només del 35% d’aquella quantitat, que es faria efectiu durant els anys 2020 i 2021 i que no podria superar els 5.000 milions d’euros. Aquestes disposicions, segons el govern, limiten els ajuntaments de disposar dels seus propis recursos econòmics i els imposa una condició indeguda per a la percepció de la transferència dels recursos estatals.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.