El govern espanyol va subestimar al febrer una alerta de risc alt per la Covid-19

El Centre Europeu de Control de Malalties va avisar d'un risc 'moderat-alt' de l'aparició de brots com a Itàlia

VilaWeb
Europa Press
19.05.2020 - 14:41
Actualització: 19.05.2020 - 16:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Ministeri de Sanitat espanyol ja sabia al febrer que hi havia risc ‘moderat-alt‘ de brots del coronavirus 2019 semblants als d’Itàlia, els quals havien obligat el govern de Giuseppe Conte a prendre mesures dràstiques, com ara prohibir les concentracions i confinar algunes zones del nord del país.

A començament de març, el ministeri espanyol tenia un altre informe que assenyalava que hi podia haver casos d’alta transmissió del virus en esdeveniments socials de curta durada, com ara àpats o visites a familiars. Fins i tot, se sabia el problema de contagi entre els sanitaris que hi havia hagut a la Xina per la manca d’equips de protecció.

Tota aquesta informació consta en informes del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) que dirigeix el doctor Fernando Simón, i que tenen data del 24 de febrer i el 6 de març.

El primer document, que ha pogut consultar Europa Press, fa una ‘avaluació del risc’ sobre l’estat espanyol i adverteix de la gran probabilitat que arribin persones infectades des de diverses províncies de la Xina i de més llocs on es propagava el coronavirus.

Així mateix, el report conté l’advertiment del Centre Europeu de Control de Malalties que hi havia un risc ‘moderat-alt’ de l’aparició de brots com a Itàlia. Hi consten les mesures de salut pública que s’havien pres a Itàlia en totes les àrees o municipis amb un cas, com a mínim, de Covid-19.

Entre aquestes mesures, s’esmenten la prohibició d’entrar o sortir de les zones afectades; la suspensió de les manifestacions, esdeveniments públics i reunions en espais públics o locals privats; la suspensió dels viatges escolars i de les classes en col·legis i llars d’infants; el tancament de museus; la suspensió de les competicions esportives i més activitats.

Però, tot i incloure l’advertiment del Centre Europeu de Control de Malalties de risc ‘moderat-alt’, l’informe del CCAES del 24 de febrer concloïa que el risc global per a la salut pública de l’estat espanyol era ‘moderat’, al·legant que hi havia prou sistemes de contenció.

‘Si això passés a Espanya, tenim prou mecanismes de contenció, que inclouen protocols clínics, una xarxa assistencial i de salut pública coordinada i prou capacitat per al diagnòstic i tractament dels casos’, diu el document.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes