frança noves centrals nuclears

El govern espanyol ha rebutjat la proposta de la Comissió Europea (CE) d’incloure l’energia nuclear i el gas natural dins de la taxonomia (la taula de classificació d’opcions) verda comunitària. En resposta a l’esborrany presentat ahir per la CE, la vice-presidenta tercera i ministra espanyola de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha expressat l’oposició de l’executiu al pla perquè “suposaria un pas enrere” en l’objectiu de la transició energètica i “un senyal erroni” pels mercats financers.

Ribera ha puntualitzat que el govern no considera cap de les dues energies “verdes ni sostenibles” i que el seu paper en la transició energètica és “limitat en el temps”, més enllà que encara s’hi pugui seguir invertint.

La ministra ha volgut remarcar que el govern espanyol és “ferm defensor” de la taxonomia verda “com a instrument clau per tenir referències comunes que els inversors puguin utilitzar” de cara a assolir la descarbonització de l’economia i per la neutralitat climàtica el 2050. Però ha dit també que “admetre la nuclear i el gas natural seria un pas enrere”.

Pel govern espanyol, per complir els objectius, la taxonomia ha de ser “creïble, útil i basada en l’evidència científica. A parer seu, la proposta de la CE és incongruent amb l’objectiu d’evitar els danys ambientals: en el cas de la generació del gas natural per les emissió de metà, i en el cas de l’energia nuclear, pel potencial risc dels seus residus.

El marc regulador del pacte verd europeu estableix l’anomenada taxonomia verda, que vol guiar les empreses i inversors en els plans de descarbonització. La taxonomia identifica tecnologies, activitats i sectors econòmics ambientalment sostenibles i que contribueixen a la reducció del CO2, el metà i altres gasos causants del canvi climàtic.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.