El govern espanyol diu ara que ha reconegut 120 víctimes i afectats pels atemptats del 17-A

  • De moment s'han abonat 5,2 MEUR en indemnitzacions, s'han estimat el 100% de les sol·licituds per mort i incapacitat permanent i un 31% de les ajudes psicològiques

VilaWeb
ACN
01.08.2019 - 17:37
Actualització: 01.08.2019 - 17:43

El Ministeri de l’Interior espanyol, a través de la Direcció General de Suport a les Víctimes del Terrorisme, ha rectificat aquest divendres i ha assegurat que ha reconegut un total de 120 víctimes i afectats pels atemptats jihadistes del 17 d’agost del 2017 a la Rambla de Barcelona i el passeig marítim de Cambrils.

Aquest dimecres la Unitat d’Atenció i Valoració a Víctimes Afectades per Terrorisme (UAVAT), una associació privada de suport, va dir que només s’havien reconegut 14 de les 77 sol·licituds, però el ministeri va respondre a l’ACN que ha reconegut 211 de les 408 peticions d’ajuda. Aquest divendres ha fet un comunicat públic amb unes altres dades.

En concret, el ministeri assegura que ha reconegut de moment a 96 persones com a víctimes dels atemptats i per l’explosió d’Alcanar (Montsià), als quals cal sumar unes altres 24 persones a les quals s’han atorgat ajudes com afectats. En concret, han obtingut l’estatus de víctimes 79 persones per l’atemptat de Barcelona, vuit pel de Cambrils i unes altres nou persones per l’explosió que va tenir lloc a Alcanar.

El 74% dels expedients, resolts

Quan es compliran dos anys dels atemptats d’agost de 2017, en què van morir 16 persones i 137 van resultar ferides, la Direcció General de Suport a les Víctimes del Terrorisme ha tramitat 549 expedients, dels quals s’ha resolt el 74%. D’aquests, 211 han estat estimats, d’acord amb els requisits que estableix la Llei de Reconeixement i Protecció Integral a les Víctimes del Terrorisme.

Cal recordar que una mateixa víctima pot tenir dos expedients aprovats, un per danys físics i un altre per psicològics. Aquestes dades no són definitives, ja que algunes víctimes es troben en procés d’incapacitat temporal o de consolidació de seqüeles definitives, per la qual cosa no s’ha pogut procedir encara a la seva valoració.

De moment s’han abonat 5.231.029 euros en concepte d’indemnitzacions per danys personals i ajudes. Pel que fa a les sol·licituds per danys personals, han estat estimades el 100% de les formulades per mort i incapacitat permanent, un 44% de lesions no invalidants i un 19% de les corresponents a incapacitat temporal. A més, s’han estimat un 95% dels ajuts sol·licitats per assistència immediata, així com un 31% de les formulades per assistència sanitària i psicològica.

Segons el ministeri, l’atenció a les víctimes ha estat ‘constant i immediata’ des del 17 d’agost de 2017. Durant els primers dies i durant aquests dos anys s’han dut a terme tasques de coordinació amb consolats i ambaixades dels països d’origen de les víctimes. Van morir 16 persones, cinc espanyoles, una de doble nacionalitat i deu estrangeres. I van resultar ferides 137 persones, 32 de les quals eren de nacionalitat espanyola.

Conclosa la fase d’intervenció immediata, es va assignar un treballador social a cada família de morts i a cada ferit, que ha fet un seguiment ‘constant’ del seu estat i, si així ho han demandat, se’ls deriva a atenció especialitzada. Posteriorment, es van rebre demandes d’informació i sol·licituds d’indemnització de nombroses persones que, malgrat no figurar en els llistats oficials, al·legaven trobar-se presents en el lloc i moment dels atemptats o en zones adjacents, o que van ajudar en l’evacuació de ferits, i amb qui no es va poder contactar inicialment perquè es desconeixia la seva existència.

A aquestes persones també se’ls ha facilitat informació i se’ls ha prestat assessorament sobre els drets de les víctimes de terrorisme reconeguts en la llei, així com en la tramitació administrativa dels seus respectius expedients. A més, el Ministeri de l’Interior assegura que ha facilitat atenció psicològica continuada i gratuïta a les persones afectades pels atemptats de Catalunya, a través de la Xarxa Nacional de Psicòlegs d’Atenció a Víctimes del Terrorisme.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes