Montoro amenaça Catalunya de tallar els fons ‘si es destina un sol euro’ al procés independentista

  • 'Aquests diners no serviran per finançar vel·leïtats independentistes', diu el ministre d'Hisenda

VilaWeb
Redacció
20.11.2015 - 14:23
Actualització: 20.11.2015 - 17:44

El govern espanyol imposarà controls específics i addicionals en la transferència del Fons de Liquiditat Autonòmic a Catalunya (FLA) per garantir la transparència, el compliment de la legalitat dels pagaments i assegurar que els fons es destinen a l’activitat que tenen prevista, tal com ha anunciat la vice-presidenta de l’executiu, Soraya Sáenz de Santamaría. Ha justificat la mesura per la rebaixa de la nota del deute per part de diverses agències creditícies, per la indeguda comptabilització dels 1.318 milions d’euros gastats en anys anteriors i que s’han de declarar aquest 2015 i per les algunes ‘manifestacions declarant entre altres l’impagament dels deutes a les farmàcies’.

‘La condicionalitat vol garantir que ni un euro del pressupost de la Generalitat vagi a activitats il·legals o a plantejaments que van contra les nostres lleis i la nostra constitució’, ha dit el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro. En aquest sentit, s’ha referit a algunes declaracions de representants públics catalans sobre l’incompliment de la normativa estatal. ‘Catalunya està en una situació especial i en risc per la situació general, raó per la qual disposa d’una condicionalitat específica’, ha subratllat.

Concretament, el ministeri d’Hisenda controlarà i obligarà el Departament d’Economia a establir una connexió telemàtica amb la FAJE, des d’on es paguen les factures electròniques, per ‘assegurar la traçabilitat del recorregut de la factura i el seu pagament’. A més, l’interventor de la Generalitat haurà d’informar mensualment el ministeri del pagament de les factures. D’altra banda les operacions d’endeutament ‘s’aprovaran operació per operació’ i l’estat ‘prestarà l’empara necessària als treballadors públics per a l’execució d’aquestes mesures’.

Montoro ha estat taxatiu a l’hora d’assegurar que el govern espanyol no té intervinguts els comptes de la Generalitat de Catalunya ni de cap altra administració. ‘Els procediments oberts aquesta legislatura han permès que es redueixi el dèficit públic del país i hem complert amb els objectius’, ha dit Montoro.

Diu que el resultat de tots els procediments que l’estat ha posat en marxa són positius, i per tant, no hi ha necessitat de fer aquesta intervenció, però sí que cal garantir que amb aquests diners no es financin cap ‘activitat il·legal’ i que els funcionaris ‘no se sentin obligats o pressionats’ per cap situació política. Tot plegat, ha conclòs, s’ha fet, respectant l’autonomia financera i pressupostària.

‘Vel·leïtats independentistes’

El ministre ha anat més enllà i ha assegurat que la Generalitat no ha destinat cap part dels 52.000 milions d’euros que l’estat ha destinat fins ara al FLA a Catalunya per impulsar el procés. ‘Puc garantir que no ha anat ni un sol euro d’aquests mecanismes a vel·leïtats independentistes i més ocurrències’, ha assegurat, perquè ‘està controlat’. ‘Tots aquests mecanismes -ha afegit- estan condicionats i precisats, i som capaços de dir exactament on ha anat cada euro’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any