El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha presentat avui a una setantena de batlles i regidors un pla de suport de 14,5 milions d’euros per als municipis que allotgen centres de joves que emigren sols o Mena (Menors Estrangers No Acompanyats).

El pla té en ment els menors que viuen en equipaments de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) però també, especialment, els joves que fan divuit anys i poden quedar ‘en situació de vulnerabilitat’, segons fonts del Departament. La iniciativa té un objectiu doble, oferir suport a les administracions per millorar l’acollida i la inclusió d’aquests menors al territori i impulsar l’acompanyament en l’emancipació dels joves menors d’edat, ‘amb el focus posat en la inserció laboral’.

Així, i a través del contracte programa de serveis socials que el Departament manté amb els ens locals, se subvencionarà la contractació inicial de 110 professionals per a la dinamització cívica i emancipació juvenil, una nova figura que ha de fer d’enllaç entre els centres de joves migrats sols i els municipis. S’encarregaran de treballar l’emancipació juvenil, fomentar la convivència, el treball en xarxa amb la comunitat i de prevenir i gestionar els conflictes que hi pugui haver.

En paral·lel, Treball ultima amb la Federació d’Empreses d’Inserció Laboral de Catalunya (Feicat) un conveni per ‘estimular la contractació de joves vulnerables’ en aquestes empreses. Es tracta de possibilitar als joves poder accedir a un lloc de treball que els permeti millorar les seves competències laborals i de vida quotidiana i una inserció laboral posterior a l’empresa ordinària. Uns sis-cents joves participaran en una formació de dos mesos que anirà seguida d’una contractació laboral d’un any.

En el marc de la reunió també s’ha explicat que Treball promou un acord amb empreses i entitats col·laboradores del SOC per fomentar la inserció laboral dels joves vulnerables que han participat en els diversos programes de formació.Segons dades que aporta l’executiu català, a 30 de juny del 2019 hi havia 4.203 infants i joves sense referents familiars al sistema de protecció, xifra que representa un 42% del total d’infants i adolescents atesos. D’ençà del juny del 2017, s’han creat més de 3.000 places específiques per a aquests joves.A la trobada també hi han assistit representants de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació Catalana de Municipis (FCM).

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb