El govern limitarà l’ocupació màxima dels transports públics

  • El govern va aprovar l'estratègia d'actuació respecte de les noves mesures de l'activitat laboral aplicables a partir de demà

VilaWeb
Redacció
13.04.2020 - 10:22
Actualització: 13.04.2020 - 19:57

El govern ha aprovat un conjunt de propostes com a part d’una estratègia d’actuació per a la primera fase del desconfinament, que començarà aquesta setmana. Una és controlar temperatura corporal a tots els treballadors que sigui possible abans d’entrar a la feina i aïllar a casa els qui superin els 37,30 graus o bé tinguin símptomes respiratoris, mentre esperen a fer-se una prova. Una altra de les mesures és la regulació dels accessos del transport públic per a limitar-ne l’ocupació màxima a un terç.

Aquests controls, que es farien a l’exterior de les estacions del metro, FGC i Rodalies, i que en el cas dels autobusos els farien a dins els conductors, pretenen d’evitar aglomeracions. També s’ordena de mantenir una distància d’un metre i mig a l’andana. A més, s’incrementaran les freqüències de pas a totes les franges horàries laborables i s’ampliaran a les hores punta. També es reforçarà la desinfecció d’instal·lacions i infrastructures.

A la feina

A la feina, i d’acord amb les recomanacions del Consell de Relacions Laborals, es controlarà la temperatura corporal dels treballadors, amb la col·laboració dels serveis mèdics de prevenció de riscs laborals. Pel govern, s’ha de garantir que el treballador se la prengués dues vegades al dia i avisés el sistema sanitari si és que augmentés. A més, adverteixen que no es pot anar a treballar amb febre.

Si algun treballador mostrés símptomes, l’aïllarien a casa i en funció de la disponibilitat dels tests n’hauria de sol·licitar un de PCR per prescripció mèdica. Si el resultat fos positiu, mantindria un aïllament amb baixa laboral. El govern també proposa que, si és possible, es faci un seguiment diari de dades.

L’executiu català vol adaptar i flexibilitzar els torns i horaris per facilitar un desplaçament esglaonat al llarg del dia i evitar aglomeracions i mantenir una distància obligatòria d’un metre i mig entre treballadors i clients, amb la recomanació d’ampliar-la a dos. Als centres de treball on, per les característiques de l’activitat laboral no es garanteixi el distanciament, caldrà dotar d’equips de protecció individual els treballadors.

A més, també demanen que es mantingui el teletreball sempre que sigui viable i expliquen que els treballadors de la Generalitat ho faran excepte en serveis essencials que hagin de ser presencials. L’executiu recomana que els equips de treball siguin d’ús individual.

Adaptació a col·lectius vulnerables

El govern procurarà que les botigues i establiments reservin franges horàries a primera hora de matí per a gent gran o bé persones amb dependents al càrrec i que els permetin de no fer tota la cua per reduir el temps a l’exterior. També s’intentarà potenciar que puguin fer la compra en línia.

En el cas dels menors, i tot i no tenir-hi competències, el govern proposa que l’executiu espanyol estableixi un permís retribuït recuperable per cura de menor per flexibilitzar la feina. També apunten que es podria definir una proposta de sortida regulada limitada en temps i distància i a prop del domicili.

Equipament de protecció i coresponsabilitat

L’executiu detalla que els guants només són necessaris en activitats laborals concretes i no calen per a la resta de població. Sí que recomanen l’ús de mascaretes quirúrgiques, que recorden que es podran recollir amb la targeta sanitària a les farmàcies.

El pla estratègic recomana a la ciutadania de mantenir una distància interpersonal entre un metre i mig i dos i mesures higièniques com ara rentar-se les mans i evitar de tocar-se ulls, nas i boca amb les mans. També demanen que es reforcin les mesures amb punts de dispensació de solucions hidroalcohòliques o fullets informatius a espais d’ús social compartit.

Reunió extraordinària del consell executiu

El consell executiu es va reunir ahir de manera extraordinària per aprovar un paquet de mesures per a ‘protegir els ciutadans’ arran de l’aixecament del confinament total. És previst que avui –o demà on el dilluns sigui festiu, com a Catalunya‒ s’acabaran les restriccions que han estat vigents durant dues setmanes, segons les quals només podien anar a la feina els treballadors de serveis essencials i la resta gaudien d’un permís retribuït recuperable. La reunió del Consell Executiu de Catalunya que ha aprovat les mesures es va acabar poc abans de les deu del vespre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor