El govern balear aprova la creació d’una oficina per lluitar contra la corrupció

  • Amb l'objectiu de prevenir i investigar possibles casos d’ús o de destinació fraudulents de fons públics o qualsevol aprofitament il·lícit

VilaWeb
Redacció
01.04.2016 - 15:53
Actualització: 01.04.2016 - 15:57

El govern balear ha aprovat la creació del projecte de llei per crear l’Oficina de Lluita contra la corrupció de les Illes Balears. Aquest organisme tindrà ‘les eines necessàries per reforçar l’autocontrol i assegurar les bones pràctiques en l’Administració pública i en el sector públic vinculat’, segons que ha informat el govern en una nota de premsa.

Aquesta Oficina té com a objectiu prevenir i investigar possibles casos d’ús o de destinació fraudulents de fons públics o qualsevol aprofitament il·lícit, derivat de conductes que comportin conflicte d’interessos o l’ús particular d’informacions derivades de les funcions pròpies del personal al servei del sector públic. Entre les seves funcions també destaca la tasca investigadora, com ‘una de les eines més importants de la lluita contra el frau i la corrupció’.

El nou organisme no té competències en les funcions i matèries que corresponen a l’autoritat judicial, al ministeri fiscal i a la policia judicial, ni pot investigar els mateixos fets que siguin objecte de les seves investigacions. En canvi, sí que pot instar un procés judicial i actuar com a institució adreçada a constatar eventuals irregularitats i desviacions del poder o com a denunciant qualificat.

Segons que ha explicat l’executiu, també actuarà amb independència de les administracions públiques en l’exercici de les seves funcions. Per legitimar-la i garantir-ne la independència i l’autonomia funcional, l’Oficina s’adscriu al parlament balear. D’aquesta manera, podrà complir ‘amb equanimitat i eficàcia’ les funcions encomanades. Correspon al parlament el control de l’actuació d’aquest organisme i el nomenament i la destitució del director o directora.

L’elecció del màxim responsable correspon al parlament (per majoria de tres cinquenes parts, en primera votació, o per majoria absoluta en segona). El director o directora tindrà condició d’autoritat pública i exercirà el càrrec ‘amb plena independència i inamovibilitat’, sense rebre instruccions de cap autoritat en l’exercici de les seves funcions i actuarà sotmès a la llei i al dret.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any