El periodista gràfic Ricard Garcia Vilanova exposarà al Palau de la Virreina una part del seu treball realitzat a Síria entre el 2011 i el 2015. Vilanova (Barcelona, 1971) és l’únic fotoperiodista que ha cobert el conflicte des dels seus inicis: hi ha passat un total de 15 mesos i hi va estar segrestat per Estat Islàmic entre setembre de 2013 i març de 2014. Amb l’exposició ‘Llampades en la foscor’, que es podrà veure fins al 18 d’octubre, Vilanova vol recollir ‘l’evolució d’aquest conflicte’ sobretot des de la ‘perspectiva dels civils’, els quals són els que ‘estan més perjudicats’. La mostra recull 42 fotografies i 10 vídeos de diversos períodes i aspectes de la guerra.

‘Treballar a Síria és cada cop més complicat’, ha lamentat el fotoperiodista Ricard Garcia Vilanova aquest dimecres al matí en roda de premsa. Vilanova constata que ‘el país està caient en un obscurantisme informatiu’ i per això mateix pretén tornar a Síria mentre les condicions ho permetin. De fet, ja hi ha viatjat un parell de cops aquest 2015.

El fotoperiodista considera que actualment ‘una de les formes factibles de donar cobertura d’aquest país’ és fer-ho al costat dels kurds. Però la inestabilitat del conflicte fa que l’evolució d’aquest pugui arribar a canviar en només dies o setmanes. Per això Vilanova prefereix no fer previsions sobre el futur de la guerra civil siriana, malgrat es mostra força pessimista i apunta com a escenari de futur una hipotètica partició del país.

Vilanova ha viscut en primera persona alguns dels efectes del conflicte sirià, per exemple, amb el seu segrest del setembre de 2013 al març de 2014 a mans d’Estat Islàmic. Però el fotoperiodista defuig en tot moment cap mena de protagonisme i considera aquest episodi un mer ‘accident laboral’. Els protagonistes, repeteix de forma incansable, són els civils i en cap cas els periodistes.

L’exposició s’estructura per temes: el patiment dels nens, els combats, els enterraments, les escenes que es viuen als hospitals o el paper de les dones, entre d’altres. La mostra la composa una selecció de 42 fotografies i 10 vídeos que va realitzar Vilanova entre el 2011 i el 2015. El comissari de l’exposició, Ricard Mas, ha expressat que no volien caure en el punt de vegades ‘pornogràfic en la complaença del dolor dels altres’ que pot tenir el fotoperiodisme i Mas considera que ho han aconseguit.

Dins de ‘Llampades en la foscor’ Vilanova destaca tres fotografies de dibuixos de nens sirians que pel fotoperiodista són ‘la part més important de l’exposició’. Els dibuixos mostren ‘la incidència del conflicte sobre els nens’ i permet veure l’evolució d’aquest ‘en només tres imatges’, segons el periodista gràfic. El primer dibuix és sobre Baixar al-Àssad, el segon mostra la destrucció de la guerra i el darrer una decapitació d’EI.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.