El document de la CIA que vincula Felipe González a la creació dels GAL

  • Un document desclassificat ara per la CIA deixa clar que els serveis secrets americans n'estaven al corrent el 1984

VilaWeb
Redacció
14.06.2020 - 21:47
Actualització: 15.06.2020 - 07:19

[Nota de la redacció: La primera versió d’aquest article deia que el diari La Razón havia publicat la informació aquest diumenge però sense el document original de la CIA. Tanmateix l’autor de la notícia, Víctor Fernández, s’ha posat en contacte amb VilaWeb per aclarir que en l’edició de paper diari sí que hi havia publicades les imatges del document, imatges que no apareixen en l’edició web, que és la que ha consultat VilaWeb. Tampoc no hi ha cap enllaç a la versió original del document, que ara oferim als lectors en aquest article. Lamentem sincerament no haver pensat que l’edició en paper podia tenir un contingut diferent de l’edició web i en demanem disculpes públicament.]

 

La CIA desclassifica regularment informació interna sobre fets que han passat anys enrere. Entre els documents desclassificats fa poc hi ha aquest informe que conté les afirmacions més clares fetes fins ara indicant que Felipe González va organitzar els GAL i va autoritzar l’assassinat com a mètode d’actuació.

Aquest document de la CIA és datat el 19 de gener de 1984 i forma part de les revisions periòdiques que fan els serveis d’intel·ligència americans sobre l’estat del terrorisme al món. La còpia que s’ha fet pública és ‘sanejada’, expressió que en l’argot de la CIA vol dir que ha estat revisada per a impedir que es puguin fer públiques dades que la perjudiquin. Per aquesta raó encara hi ha fragments esborrats i que no es poden llegir.

A partir de la pàgina 17 el document conté un extens capítol, signat per Colin Winston, dedicat al País Basc i a Espanya. Winston va ser analista de la CIA durant trenta-vuit anys, la major part dels quals dedicats a observar la situació al Llevant.

Aquest capítol és escrit poc després dels primers atemptats del GAL i implica el govern espanyol i Felipe González. Després d’explicar que la CIA està convençuda de les activitats il·legals de la policia espanyola a l’estat francès, diu que això pot fer molt de mal a la reputació de Felipe González i del PSOE. I descriu la situació en aquest paràgraf que traduïm a continuació. Se n’ha esborrat un tros de text que, ben segur, contenia el nom de qui va informar la CIA sobre la decisió de ‘formar un grup de mercenaris controlats per l’exèrcit, per combatre els terroristes fora de la llei’.

Heus-ne ací la traducció:

‘El govern, tanmateix, sembla decidit a adoptar una estratègia poc ortodoxa per a combatre ETA. […] González està d’acord amb la formació d’un grup de mercenaris sota el control de l’exèrcit per a combatre els terroristes, al marge de la llei. […] Els mercenaris no han de ser necessàriament espanyols i sembla que tenen la missió d’assassinar els dirigents d’ETA a Espanya i França. Uns autoanomenats Grups Terroristes d’Alliberament, d’una naturalesa semblant a la dels esquadrons fortament armats que preveu el govern, han aparegut de fet al sud de França. Els GAL han assassinat dos coneguts activistes d’ETA-M al sud de França i ha segrestat un home de negocis a Hendaia, sospitós de col·laborar amb els terroristes. Madrid ha negat a mitges saber-ne res i tenir connexió amb els GAL, però els polítics bascs, clarament convençuts de la complicitat del govern central, han protestat amb vehemència. La premsa espanyola va plena d’especulacions sobre la presència de les autoritats al darrere dels GAL i el govern González ha dit que està preparat per a arribar on calgui per extirpar ETA.’

El fragment que hi ha tapat davant la paraula González deu correspondre al nom de qui va avisar la CIA de la decisió del president espanyol. Aquesta mena de reports de la CIA, d’ús intern fins que no es desclassifiquen, sempre incorporen les fonts perquè els analistes puguin valorar-ne la credibilitat, independentment de qui sigui l’autor de l’estudi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any