L’oncòleg Josep Baselga, director mèdic del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York, no va informar dels seus vincles milionaris amb empreses farmacèutiques en un centenar dels cent setanta articles científics dels quals ha estat coautor entre el 2013 i el 2017, segons que va publicar ahir el New York Times. Aquests vincles suposaven el cobrament de milions de dòlars en pagaments de farmacèutiques aquests últims anys.

Fer públic els vincles financers es considera imprescindible perquè la comunitat científica pugui valorar si hi ha conflictes d’interessos entre els autors de les investigacions i les empreses que se’n beneficien. Aquests conflictes d’interessos són habituals en la investigació biomèdica, car metges i investigadors són els qui poden assessorar millor les companyies per desenvolupar els tractaments que rebran els pacients.

Segons les investigacions del New York Times i ProPublica, una organització de periodisme d’investigació sense ànim de lucre, quan el doctor Baselga era president de l’Associació Americana de Recerca del Càncer, no va seguir les normes de l’organització, que obliguen a informar de les investigacions. També va ometre que havia rebut pagaments de companyies connectades en la recerca sobre el càncer en els articles que havia publicat a la revista Cancer Discovery, en el mateix moment en què era un dels dos editors de la publicació.

Baselga reconeix haver omès aquesta informació, però en disset estudis. Ho atribueix a ‘una falta de supervisió’ per part seva en el procés final de producció dels articles científics. ‘Però en cap cas –va dir– no tenia la intenció d’amagar informació.’ Així, va dir que corregiria en aquestes investigacions, però que considerava que no era necessari detallar les vinculacions amb les companyies en els articles en les primeres fases de recerca.

El doctor Baselga és un dels metges més importants del món en la investigació del càncer de mama. El diari americà defineix l’investigador per haver desenvolupat un paper clau en el desenvolupament de fàrmacs ‘que han revolucionat el tractament del càncer de mama’.

La institució Memorial Sloan Kettering Cancer Center reconeix que ‘necessita millorar’
Arran de la polèmica, el director executiu del Memorial Sloan Kettering Cancer Center va reaccionar enviant un correu a tots els membres de la institució de la qual forma part Baselga. En el text reconeix que la institució ‘necessita millorar la seva feina’ a l’hora de divulgar les seves relacions amb les indústries farmacèutiques i de salut. ‘La qüestió de la divulgació és greu’, escriu en l’executiu, el doctor Craig B. Thompson, juntament amb Kathryn Martin, el director operatiu, segons publica el New York Times.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb