Sobre el paper, els comentaris permeten als lectors dels mitjans de comunicació digitals de reaccionar instantàniament a un article, precisar-lo, ampliar-lo i fins i tot obrir un debat interessant i divertit, en alguns casos. Però en molts altres, pot ser tot el contrari. Per això permetre de deixar comentaris als articles no és una decisió gens fàcil, perquè massa sovint obren la porta a insults i amenaces emparades en l’anonimat.

Alguns mitjans opten per permetre de comentar als usuaris enregistrats amb nom i cognoms. Uns altres miren d’editar els comentaris fora de lloc i de to. I encara n’hi ha que opten per no permetre’n. The Guardian ha volgut investigar més a fons la qüestió i ha analitzat els setanta milions de comentaris que acumula des del 2006 el seu portal.

De l’anàlisi d’aquest immens volum de dades, el diari britànic n’ha tret algunes conclusions molt concretes sobre els temes més polèmics, els autors més atacats i les seccions més afectades, a més de la xifra total de comentaris blocats fins ara pels seus moderadors: 1,4 milions, el 2% del total.

‘La investigació sobre els nostres comentaris fa evident per primera vegada el que les periodistes sospitaven de feia temps: que els articles escrits per dones atreuen més atacs que no els dels homes, majoritaris a la redacció, indistintament del tema de l’article.’ Les xifres concretes dels atacs són flagrants, pel diari: dels deu redactors més assetjats, vuit són dones (quatre blanques i quatre no blanques) i dos homes negres. A més, dues de les dones i un dels homes són homosexuals, i de les vuit dones, una és musulmana i una altra jueva.

En la majoria d’aspectes analitzats, les dones i les minories s’enduen la pitjor part. Per exemple, entre els temes més sensibles, n’hi ha tres de principals: el conflicte entre Israel i Palestina, el feminisme i les violacions.

Amb l’estudi, The Guardian sobretot vol millorar el seu sistema de moderació de les opinions dels lectors i mostrar-los, alhora, la dificultat de gestionar l’espai dels comentaris. Un espai, val a dir, que el diari no preveu de tancar, malgrat que entre els milers de comentaris generats des d’ahir al final de l’article, ja se n’han hagut de blocar més de tres-cents…

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.