El coordinador de ‘Mossos per la República’, Albert Donaire, s’ha negat a declarar a la comandància de la Guàrdia Civil de Girona en una investigació oberta per un suposat delicte d’incitació a l’odi. A la sortida ha criticat que la Guàrdia Civil li ha requisat els mòbils il·legalment perquè no comptaven amb una ordre judicial. ‘Jo no m’amago de res, si volen mirar les meves xarxes socials, són públiques’, ha dit l’agent. La seva advocada ha anunciat que compareixeran a la causa oberta a un jutjat d’Olot i que denunciaran la vulneració de drets a la intimitat i al secret de les comunicacions.

Segons que ha explicat a la sortida, els agents li han explicat que l’origen del cas és una investigació feta d’ofici per la Guàrdia Civil per un vídeo que va gravar a l’Aeroport de Girona al 18 d’octubre denunciant que un vigilant de seguretat li havia ‘vulnerat els drets lingüístics’ i l’havia insultat per parlar en català. Arran d’aquí, però, subratlla que també li han rastrejat les xarxes socials per piulades i interaccions contra l’actuació policial de l’1-O. La seva advocada ha detallat que encara no han tingut accés al conjunt de les actuacions, instruïdes pel Jutjat 2 d’Olot, i que desconeixen el detall de la causa.

‘M’investiguen per odi per defensar la meva llengua i els meus drets’, ha criticat Donaire. A més, l’agent també ha denunciat que la Guàrdia Civil li ha requisat els dos telèfons mòbils sense ordre judicial. La seva advocada ha explicat que els agents tenien un requeriment ‘genèric’ fet per la lletrada de l’administració de justícia del jutjat d’Olot autoritzant a investigar els fets però no una ordre dictada per un jutge.

Per això, ha anunciat que compareixeran al jutjat i entraran un escrit denunciant una vulneració de drets fonamentals com són el dret a la intimitat i al secret de les comunicacions. ‘Les meves xarxes socials són públiques i se m’han quedat els dos telèfons sense ordre judicial, suposo que la demanaran a posteriori però això és il·legal’, ha afirmat Donaire.

Abús de poder
El coordinador creu que la Guàrdia Civil ha actuat amb ‘abús de poder’ tant a l’hora de comissar-li els mòbils com quan l’han intentat filiar com a detingut. ‘Pretenien agafar-me les empremtes dactilars com si fos un detingut, això és un procediment que no fa cap policia democràtica’, ha lamentat. Segons Donaire, els agents li han dit que era el ‘procediment habitual’. ‘Ens hi hem negat perquè conec els procediments’, ha afegit.

Albert Donaire també exposa que l’atestat de la Guàrdia Civil conté ‘mentides’ sobre el vídeo que va gravar a l’aeroport. ‘Deien que vaig insultar a agents quan jo no vaig parlar de cap Guàrdia Civil, sinó dels agents de seguretat de l’aeroport’, ha especificat.

L’agent lamenta els ‘mètodes’ de la Guàrdia Civil i critica que actuïn amb ‘total impunitat’. En aquest sentit, subratlla que ha rebut amenaces i insults a través de les xarxes socials però han quedat impunes i no s’ha acusat a ningú per un delicte d’odi. ‘El club del 155 ataca la gent i vulnera drets’, ha conclòs.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb