El consell polític de la CUP debatrà si mantenir l’aposta d’investir Carles Puigdemont

  • La militància de la CUP mira de ressituar-se després de la intensitat política de la tardor i els resultats del 21-D

VilaWeb
Redacció
16.02.2018 - 18:27

El consell polític de la CUP debatrà demà a Alcover (Alt Camp) com ha d’encarar el moment polític actual. Segons que ha sabut VilaWeb, en un dels documents d’anàlisi de la situació política enviats a la militància es critica que els esforços dels altres espais polítics independentistes ‘ja no giren entorn de la sobirania’, sinó ‘de la repressió i la recuperació de les institucions autonòmiques’. A més, es diu que ni ERC ni JxCat ‘no estan disposats a traspassar els límits constitucionals i estatutaris fins no haver explorat els límits del sistema autonòmic’. Davant de la complexitat política, el consell polític de la CUP no prendrà cap decisió, sinó que els representants de les assemblees territorials valoraran la situació a partir de preguntes debatudes per la base de l’organització.

Així, el secretariat nacional demana a la militància que es posicioni sobre qüestions com la possible ‘renúncia a la presidència formal de la Generalitat’ de Carles Puigdemont. El 27 de gener el consell polític de la CUP va aprovar d’investir Puigdemont, però segons l’organització ell mateix els va proposar d’investir un altre candidat de JxCat en cas que no fos possible la seva investidura al parlament.

«Hi ha motius per canviar el posicionament de la CUP-CC al respecte? Què pensem de la proposta que ens va llençar el mateix Carles Puigdemont, proposta que ha resultat no estar consensuada ni acordada amb ERC? Cal que la CUP-CC formuli alguna proposta nova, o ens hem de mantenir en la proposta inicial encara que això pugui conduir a unes noves eleccions?»

Un altre dels àmbits a debat és, precisament, entendre el moment actual a partir de qüestions com què ha passat en els darrers mesos o de si els fets de la tardor representen canvis conjunturals o un canvi de cicle profund. A més, la militància també debatrà sobre quines implicacions tindran aquests canvis al conjunt dels Països Catalans.

Per a comprendre la situació política la militància de la CUP també es pregunta sobre el paper dels altres actors independentistes: «Com cal entendre la confrontació entre JxCat i ERC i en quins termes (estratègics, de projecte i de poder) es desenvolupa aquesta? Com se situen els diferents actors davant la repressió de l’estat?»

Al consell polític també hi haurà lloc a l’autocrítica, ja que la militància qüestionarà el paper de la CUP en la situació actual i quines fortaleses i debilitats pròpies cal assenyalar. «Quin paper podria jugar la CUP-CC donades les circumstàncies i les possibilitats existents?» La militància també haurà de valorar sobre com s’han de situar en la disjuntiva entre l’acció política al Principat o a l’exili, entre desobediència i pragmatisme, i entre ‘la necessitat de passar a l’ofensiva política i la necessitat de donar una resposta a la repressió de l’estat’.

Per últim, els militants debatran sobre com la CUP pot situar en el debat polític ‘la qüestió de la materialització de la república, l’assemblea constituent i els decrets de la dignitat’ o com han de respondre a la repressió política.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any