El Consell d’Europa ha fet pública una nota de premsa en què nega que el govern espanyol fes pressió per canviar el redactat del document de la Comissió de Venècia sobre la reforma del Tribunal Constitucional.

El comunicat reconeix l’autenticitat del document intern publicat per VilaWeb, però diu que no correspon a esmenes que el govern espanyol volia introduir sinó a canvis pactats per la subcomissió que informava el plenari de la Comissió de Venècia.

El text diu: ‘Les autoritats espanyoles no van participar en la subcomissió ni van exercir cap pressió sobre la subcomissió.’ Tanmateix, és significatiu que el comunicat posi tanta cura a afirmar que el govern espanyol no va pressionar la subcomissió i eviti de referir-se al plenari de la comissió i al conjunt de la reunió. Perquè, contradictòriament, en la web del Consell d’Europa hi ha la sinopsi de la reunió, en què es demostra que un ‘advocat agent de l’estat espanyol’, Rafael Andrés Leon Cavero, hi va ser present i hi va prendre la paraula.

VilaWeb vol aclarir que va obtenir el document intern de fonts completament verificades i contrastades, i que aquestes fonts van deixar clar en tot moment que les esmenes corresponien efectivament a les pressions de l’estat espanyol, raó per la qual s’identifiquen els canvis en el document com a tals.

El contingut complet de la nota de premsa és aquest:

«Clarification on published document concerning the Venice Commission’s opinion on the act amending the Organic Law on the Constitutional Court of Spain

Strasbourg, 14.03.2017 – Some media reports refer to a document as expressing the Spanish governments´ proposed amendments to a draft of the Venice Commission´s opinion on the act amending the Organic Law on the Constitutional Court of Spain. These reports are false. The Venice Commission clarifies that the document that has been apparently leaked reflects changes agreed in the Venice Commission´s sub-commission on constitutional justice before the plenary session, which is clearly reflected in the heading, and not amendments proposed by the Spanish government.

The Spanish authorities indeed did not participate in the meeting of the sub-commission, and did not exert any pressure on the sub-commission. It is a normal practice of the Venice Commission to discuss important opinions in the specialised sub-commission among the interested Venice Commission members before they go to the plenary.»

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb