El Consell d’Europa emet un comunicat contradictori en què diu que Espanya no va pressionar la Comissió de Venècia

  • Reconeix l’autenticitat del document de cinc pàgines filtrat per VilaWeb

VilaWeb
Redacció
14.03.2017 - 19:51
Actualització: 14.03.2017 - 20:25

El Consell d’Europa ha fet pública una nota de premsa en què nega que el govern espanyol fes pressió per canviar el redactat del document de la Comissió de Venècia sobre la reforma del Tribunal Constitucional.

El comunicat reconeix l’autenticitat del document intern publicat per VilaWeb, però diu que no correspon a esmenes que el govern espanyol volia introduir sinó a canvis pactats per la subcomissió que informava el plenari de la Comissió de Venècia.

El text diu: ‘Les autoritats espanyoles no van participar en la subcomissió ni van exercir cap pressió sobre la subcomissió.’ Tanmateix, és significatiu que el comunicat posi tanta cura a afirmar que el govern espanyol no va pressionar la subcomissió i eviti de referir-se al plenari de la comissió i al conjunt de la reunió. Perquè, contradictòriament, en la web del Consell d’Europa hi ha la sinopsi de la reunió, en què es demostra que un ‘advocat agent de l’estat espanyol’, Rafael Andrés Leon Cavero, hi va ser present i hi va prendre la paraula.

VilaWeb vol aclarir que va obtenir el document intern de fonts completament verificades i contrastades, i que aquestes fonts van deixar clar en tot moment que les esmenes corresponien efectivament a les pressions de l’estat espanyol, raó per la qual s’identifiquen els canvis en el document com a tals.

El contingut complet de la nota de premsa és aquest:

«Clarification on published document concerning the Venice Commission’s opinion on the act amending the Organic Law on the Constitutional Court of Spain

Strasbourg, 14.03.2017 – Some media reports refer to a document as expressing the Spanish governments´ proposed amendments to a draft of the Venice Commission´s opinion on the act amending the Organic Law on the Constitutional Court of Spain. These reports are false. The Venice Commission clarifies that the document that has been apparently leaked reflects changes agreed in the Venice Commission´s sub-commission on constitutional justice before the plenary session, which is clearly reflected in the heading, and not amendments proposed by the Spanish government.

The Spanish authorities indeed did not participate in the meeting of the sub-commission, and did not exert any pressure on the sub-commission. It is a normal practice of the Venice Commission to discuss important opinions in the specialised sub-commission among the interested Venice Commission members before they go to the plenary.»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any