El Consell de Mallorca compra la Torre Picada

  • Passa a formar part de la xarxa del patrimoni públic dels mallorquins

VilaWeb
Fotografia: Wikimedia Commons / K. Martens
EFE
24.12.2022 - 16:43

El Consell de Mallorca ha formalitzat la compra de la finca de Sóller on hi ha la Torre Picada, element patrimonial declarat Bé d’Interès Cultural (BIC). Des d’ara, ja és propietat pública després del pagament d’1,3 milions d’euros. La presidenta del Consell, Catalina Cladera, i el conseller d’Hisenda i Funció Pública, Josep Lluís Colom, han signat el contracte de compravenda, fent possible que la Torre Picada de Sóller sigui de tots els mallorquins. Cladera ha agraït a la família Castañer Puig que hagi optat per fer possible que la finca passi a ser patrimoni públic, en comptes de vendre-la a compradors privats.

En el mes de novembre passat, el ple va habilitar una partida de crèdit per valor d’1.360.000 euros per a fer front al procés de compra. És una finca molt freqüentada que és a la zona nord del municipi de Sóller i del seu port, al costat del penya-segat. Conté una edificació de prop de 150 metres quadrats de secció circular i 12 metres d’altura, coneguda com la Torre Picada, la torre de defensa més gran i una de les més ben conservades, de la qual es troben registres històrics de principis del segle XVII.

El servei de Patrimoni del Consell de Mallorca en destaca els valors patrimonials de la construcció, com a mostra d’arquitectura defensiva, el comú denominador a totes les zones de litoral de l’illa. Dins d’aquest conjunt de tipologies arquitectòniques, les torres de defensa serien les expressions més senzilles, però amb un valor simbòlic i patrimonial molt elevat.

La Torre Picada ha format part des de fa anys de diferents rutes senderistes senyalitzades a Sóller i el seu entorn, cosa que l’ha fet un lloc popular integrat en l’imaginari col·lectiu. El Consell del Mallorca i el projecte europeu Cherish Interreg Europe l’han inclós en els itineraris familiars de senderisme-

La compra de sa Torre Picada completa l’estratègia del Consell per a convertir en patrimoni públic espais emblemàtics de l’illa, com l’antiga central d’Alcanada, la Tanca de Ca Domènech o el Castell d’Alaró.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any