El decret llei de mesures urgents aprovat pel Consell té com a objectiu simplificar i agilitar la tramitació dels projectes i les inversions incloses en el pla de transformació i resiliència finançats pels fons europeus Next Generation i REACT. Segons que ha explicat el conseller d’Hisenda i Model econòmic, Vicent Soler, es tracta d’impulsar la reactivació econòmica després de la crisi causada per la covid-19 i d’accedir a la quantitat més gran possible de fons europeus.

Entre les novetats del decret, hi ha la possibilitat de tramitar d’urgència els expedients vinculats a inversions finançades amb aquests fons europeus. Es reduiran a la meitat els terminis de tramitació, tret dels de presentació de sol·licituds i de recursos per a garantir la seguretat jurídica.

El conseller Soler ha explicat l’accés als fons europeus com una carrera contra rellotge perquè el reglament estipula que el 60% dels compromisos s’han de contraure abans del 31 de desembre del 2022 i la resta, a final del 2023.

Per a facilitar-ho, el decret llei preveu que es puga tramitar anticipadament qualsevol expedient de despesa abans que s’acabe un exercici, amb càrrec al següent, sempre que hi haja disponibilitat pressupostària.

Una situació diferent

Vicent Soler ha basat la necessitat i la urgència del decret llei en el fet que la covid ha deixat l’economia i l’administració en una situació diferent que demana un augment molt important de la capacitat de gestió. Es revisa la regulació, però es mantenen la seguretat jurídica, la transparència i la traçabilitat de tots els expedients tramitats.

Quant al nombre de projectes que espera que puga tramitar la Generalitat, Soler ha dit que com més siguen, millor. “Han de ser bons, sòlids i executables en el període que ens marca Europa”, ha dit.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.