El Consell aprova un decret llei d’agilització dels processos administratius per a captar els fons europeus de recuperació

  • El decret simplifica els tràmits i incorpora un servei pressupostari a cada secció 

VilaWeb
Redacció
01.04.2021 - 13:33
Actualització: 01.04.2021 - 15:35

El decret llei de mesures urgents aprovat pel Consell té com a objectiu simplificar i agilitar la tramitació dels projectes i les inversions incloses en el pla de transformació i resiliència finançats pels fons europeus Next Generation i REACT. Segons que ha explicat el conseller d’Hisenda i Model econòmic, Vicent Soler, es tracta d’impulsar la reactivació econòmica després de la crisi causada per la covid-19 i d’accedir a la quantitat més gran possible de fons europeus.

Entre les novetats del decret, hi ha la possibilitat de tramitar d’urgència els expedients vinculats a inversions finançades amb aquests fons europeus. Es reduiran a la meitat els terminis de tramitació, tret dels de presentació de sol·licituds i de recursos per a garantir la seguretat jurídica.

El conseller Soler ha explicat l’accés als fons europeus com una carrera contra rellotge perquè el reglament estipula que el 60% dels compromisos s’han de contraure abans del 31 de desembre del 2022 i la resta, a final del 2023.

Per a facilitar-ho, el decret llei preveu que es puga tramitar anticipadament qualsevol expedient de despesa abans que s’acabe un exercici, amb càrrec al següent, sempre que hi haja disponibilitat pressupostària.

Una situació diferent

Vicent Soler ha basat la necessitat i la urgència del decret llei en el fet que la covid ha deixat l’economia i l’administració en una situació diferent que demana un augment molt important de la capacitat de gestió. Es revisa la regulació, però es mantenen la seguretat jurídica, la transparència i la traçabilitat de tots els expedients tramitats.

Quant al nombre de projectes que espera que puga tramitar la Generalitat, Soler ha dit que com més siguen, millor. “Han de ser bons, sòlids i executables en el període que ens marca Europa”, ha dit.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any