El BCE creu que l’impost a la banca del govern espanyol pot tenir efectes sobre la competència i traslladar-se al client

  • Diuen que la norma presenta discrepàncies en el redactat i demana que el text tingui una terminologia més clara per evitar confusions

VilaWeb
ACN
03.11.2022 - 18:57

El Banc Central Europeu (BCE) creu que l’impost de la banca proposat pel govern espanyol pot tenir conseqüències sobre la competència al sector i alerta que els costos derivats del gravamen poden acabar traslladant-se igualment al client, un escenari que l’executiu de Pedro Sánchez va assegurar que evitaria. En un dictamen publicat avui, l’organisme monetari creu que la norma impulsada pel govern espanyol presenta discrepàncies en el redactat i demana que el text tingui una terminologia més clara per evitar confusions. Alhora, el banc central reclama una anàlisi exhaustiva sobre quins efectes tindrà l’impost al sector, ja que considera que els efectes són incerts.

En el document, el BCE considera que la disposició on s’estableix que l’impost no es pot traslladar als clients de les entitats pot generar incertesa, riscos operatius i de reputació. De fet, l’organisme defensa que els increments de preu al sector poden respondre precisament a gravàmens temporals com el que proposa el govern espanyol. En aquest sentit, el banc central diu que una pujada en el preu dels productes i els serveis per part de les entitats seria legítima.

Encara sobre aquest punt, el dictamen alerta que una nova figura impositiva a la banca podria limitar la seva capacitat de concedir crèdit, empenyent d’aquesta manera a les entitats a oferir condicions menys favorables als clients i reduir una part de la seva activitat. “Això crearia més incertesa i afectaria negativament al creixement econòmic real”, afegeix.

Més enllà d’aquesta qüestió, l’entitat considera que la proposta del govern espanyol no deixa del tot clar a quin tipus d’empreses afectarà l’impost. Pel BCE, és importat que aquest tema es resolgui, ja l’aplicació del gravamen únicament a determinades entitats podria falsejar la competència a mercat i perjudicar la igualtat de condicions tant dins el país com en tota la unió bancària. En relació amb aquest punt, l’organisme presidit per Christine Lagarde exigeix que l’aplicació del tribut “no plantegi riscos per a l’estabilitat financera, la resiliència del sector bancari i la concessió de crèdits”.

Alhora, el banc central manifesta obertament que no s’haurien d’utilitzar els ingressos procedents dels impostos recaptats a través de les entitats de crèdit per sanejar els pressupostos generals estatals, una opinió que ja ha defensat en valorar altres projectes de legislació similars.

Finalment, el BCE recorda que les entitats de crèdit han hagut de registrar unes provisions més elevades que les empreses no financeres, primer per la crisi de la covid-19 i ara per les previsions sobre l’alentiment del creixement econòmic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any