El 95% dels veïns de Barcelona respira un aire més contaminant del que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquesta és una de les conclusions de l’informe ‘Avaluació de la qualitat de l’aire a la ciutat de Barcelona 2016’, que ha elaborat l’Agència de Salut Pública de Barcelona, que també confirma que la ciutat supera els nivells recomanats per l’OMS en cinc contaminants que posen en risc la salut: diòxid de nitrogen, partícules en suspensió, benzè, ozó i benzo(a)pirè. El consistori posarà en marxa una sèrie de mesures per difondre a la ciutadania aquests nivells de contaminació en temps real.

L’informe ha analitzat els nivells atmosfèrics dels principals contaminants de la ciutat a través de la recollida de dades de les onze estacions que constitueixen la Xarxa de Vigilància de la Contaminació Atmosfèrica.

L’Agència de Salut Pública constata que la ciutat supera els nivells recomanats per l’OMS en cinc contaminants i que el 95% dels barcelonins està potencialment exposat a nivells anuals de partícules en suspensió superiors als nivells de referència. Pel que fa al diòxid de nitrogen, els supera el 68% de la ciutadania. També conclou que tot i el descens de la contaminació que es detecta en caps de setmana, si s’extrapolessin els nivells a una mitjana de tot l’any, se seguirien superant els nivells de referència de l’OMS.

L’Ajuntament calcula que la reducció de partícules en suspensió evitaria anualment prop de 650 morts a la ciutat. A més del programa del consistori, tant l’Àrea Metropolitana com la Generalitat han presentat els seus respectius plans i s’ha assolit un acord entre institucions per millorar la qualitat de l’aire reduint la circulació dels cotxes més antics a la conurbació de Barcelona.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.