La Generalitat de Catalunya es prepara per al gran eclipsi solar del 2026

  • El govern crearà una comissió per coordinar-ne els preparatius, amb especial atenció a les Terres de l’Ebre, on l’eclipsi serà total durant més d’un minut

VilaWeb
17.05.2025 - 11:35
Actualització: 17.05.2025 - 12:42

La Generalitat ha començat a preparar-se per l’eclipsi solar total que es viurà el 12 d’agost de 2026 amb la voluntat que Catalunya el recordi com un dia històric. Serà el primer eclipsi total de sol que es veurà als Països Catalans en més de 120 anys, concretament d’ençà del 1905, i es podrà veure totalment a Lleida, Tarragona, Castelló de la Plana, València i Palma. Per això, el govern crearà la Comissió Interdepartamental de l’Eclipsi, que es preveu d’aprovar en la reunió de la setmana vinent, segons que ha confirmat la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat.

Fonts del departament han remarcat que es tracta d’un esdeveniment “excepcional i extraordinari”, perquè per primera volta en més d’un segle una part del territori català serà dins la franja de totalitat d’un eclipsi solar. Segons les previsions dels astrònoms, el fenomen ocorrerà vora les 20.30 i, en alguns punts, durarà un minut i mig.

La posta de sol serà mitja hora més tard, a les 21.00, i, segons les previsions, el cel serà serè, cosa que permetrà d’observar el fenomen amb claredat, a diferència d’unes altres zones del nord d’Europa i de la península ibèrica.

Turisme científic i impacte territorial

Experiències d’eclipsis recents arreu del món fan preveure una gran mobilització. El de l’agost del 2017 als Estats Units va aplegar 154 milions d’espectadors, 20 dels quals es van desplaçar fins a la franja de visibilitat total. Per això, la Generalitat preveu una afluència massiva a les zones de les Terres de l’Ebre, que és on es veurà més bé, i considera essencial de tenir un pla d’acció interdepartamental que garanteixi una resposta adequada.

La Comissió Interdepartamental de l’Eclipsi elaborarà aquest pla i estarà formada per representants de tretze departaments de la Generalitat i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). La presidirà el president de la Generalitat, Salvador Illa, i la vice-presidència recaurà en la consellera Montserrat.

Observació segura i allotjaments provisionals

Entre les actuacions previstes, hi ha la instal·lació de punts oficials d’observació, que es comunicaran amb antelació, la distribució massiva d’ulleres homologades i l’activació de dispositius especials de trànsit i emergències. També s’hi inclou la previsió d’allotjaments provisionals, com ara carpes i espais d’acampada, per acollir els visitants.

La comissió també impulsarà campanyes informatives i educatives als centres escolars i als canals institucionals. Des del punt de vista científic, l’Observatori de l’Ebre tindrà un paper destacat i coordinarà l’activitat dels astrònoms i d’organismes com ara l’Agència Espacial Europea (ESA).

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor