ACTUALITZACIÓ: Les fotos i vídeo de l’impressionant eclipsi de superlluna que s’ha vist a tot el país.


 

Aquesta matinada els afeccionats a l’astronomia podran veure un eclipsi de Lluna amb unes característiques que no es repetiran fins l’any 2021. La Lluna tornarà a amagar-se darrere la Terra poc abans de l’alba, a les 4.34. A les 5.41 començarà la fase de l’eclipsi total. Tanmateix, la sortida del Sol farà inobservable el final de l’eclipsi, a les 7.50.

Per a gaudir d’aquest fenomen lunar, també anomenat ‘Lluna vermella’ o ‘Lluna de sang’, és recomanable d’anar a un lloc lliure d’obstacles, cap al sud-oest, i observar-lo a ull nu –no cal protecció ocular–, amb prismàtics o amb telescopi. És preferible d’adreçar-se a zones elevades i sense contaminació lumínica.

Hi ha un eclipsi lunar quan el Sol, la Terra i la Lluna s’arrengleren. La Lluna entra dins l’ombra que projecta la Terra en l’espai a causa de la llum solar. Aquest eclipsi coincideix amb la primera de les tres superllunes del 2019. La Lluna arribarà al punt més acostat a la Terra, a una distància de 357.344 quilòmetres.

Per a més informació, consulteu el bloc de l’astrònom Enric Marco:

La matinada de dilluns 21, eclipsi de Lluna

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb