Dubtes sobre l’ús del guionet

  • “Glops de llengua”, la nova sèrie de llengua de VilaWeb · Cada dia feiner del mes d’agost, us oferim un article breu per a resoldre petits dubtes lingüístics d’una manera simple i entenedora

VilaWeb
Jordi Badia i Pujol
24.08.2023 - 21:40
Actualització: 25.08.2023 - 12:25
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Fa gairebé una trentena d’anys que l’Institut d’Estudis Catalans va suprimir el guionet de molts mots que segons Pompeu Fabra n’havien de dur. De sobte, un ex-president esdevenia un expresident, l’ex-xa de Pèrsia era l’exxà i un ex-portador es convertia en exportador. Però, deixant de banda aquesta mesura dràstica –que a VilaWeb, per motius de claredat, no seguim–, hi ha uns casos en què la normativa diu que sí que hi hem de posar guionet. Vegem els cinc principals:

–Els numerals composts, entre la desena i la unitat (trenta-cinc, vint-i-dos) o bé entre la unitat i la centena (cinc-cents). Si recordeu la paraula DUC (Desena-Unitat-Centena) no fallareu.

–En els composts en què el primer membre acaba en vocal i el segon comença per R, S o bé X. Per tant, escrivim caragirat, però cara-rodó; escrivim parallamps, però para-xocs.

–Quan el primer element és un punt cardinal: nord-africà, sud-est.

–Els composts reduplicatius: tic-tac, bub-bub.

–Quan el guionet ajuda a entendre el mot o a evitar que es desfiguri: Bell-lloc, blanc-i-blau.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any