Drets Humans.- Un mínim de 185 activistes ecologistes van ser assassinats el 2015, segons Global Witness

  • El 40% de les víctimes pertanyien a grups indígenes

VilaWeb
Redacció
20.06.2016 - 12:38

El 40% de les víctimes pertanyien a grups indígenes

MADRID, 20 (EUROPA PRESS)

Un total de 185 activistes ecologistes van ser assassinats durant l’any 2015, fet que suposa més de tres cada setmana, per defensar les seves terres, boscos i rius davant de les indústries destructives, segons l’informe ‘En terra perillosa’ publicat aquest dilluns per l’ONG Global Witness.

Aquesta xifra suposa el balanç anual més alt fins avui i un increment del 59% respecte al 2014, tot i que Global Witness tem que les dades reals han de ser indubtablement més altes, donats els greus límits a la informació.

Els països on es van produir més assassinats d’activistes pels drets de la terra i el medi ambient va ser el Brasil, amb 50 víctimes, i les Filipines, amb 33, una xifra rècord en els dos casos. Els segueixen Colòmbia (26), Perú (12), Nicaragua (12) i República Democràtica del Congo (11).

Els principals motius pels quals es van produir aquests assassinats van ser la mineria (42 morts), els negocis agrícoles (20), l’explotació forestal (15) i l’energia hidroelèctrica (15).

“A mesura que la demanda per productes com els minerals, la fusta i l’oli de palma continuï, els governs, companyies i bandes criminals s’apoderaran de terres en desafiament de les persones que hi viuen”, ha denunciat el responsable de campanya de Global Witness, Billy Kyte, en un comunicat.

“Les comunitats que s’oposen es troben cada vegada més en el foc creuat de la seguretat privada de les empreses, de les forces estatals i un florent mercat per als assassins a sou. Per cada assassinat que documentem, molts altres no es documenten. Els governs han d’intervenir de manera urgent per frenar aquest espiral de violència”, ha afegit.

EL 40% DE LES VÍCTIMES, INDÍGENES

L’informe de Global Witness posa en relleu l’especial vulnerabilitat dels indígenes, els febles drets sobre la terra i l’aïllament geogràfic dels quals els converteix en objectius freqüents de l’apropiació de terres i recursos. El 2015, gairebé el 40% de les víctimes pertanyien a grups indígenes.

Al Brasil, la lluita per salvar l’Amazones és cada vegada més una lluita entre bandes criminals que terroritzen a la població local per ordre de les empreses fustaires i de les autoritats a les quals han corromput.

A més, han sorgit milers de campaments il·legals d’explotació forestal a l’Amazones brasiler, on homes armats amb matxets i serres han talat fustes valuoses com caoba, eben i teca.

Segons Global Witness, s’estima que el 80% de les fustes valuoses que procedeixen del Brasil són il·legals i que equivalen al 25% de la fusta il·legal en els mercats mundials. Bona part d’aquesta fusta es ven al Regne Unit, els Estats Units, Europa i la Xina i està contribuint a una de les taxes de pèrdua forestal més importants al món.

“Els assassinats que estan quedant impunes en remotes localitats mineres o en la profunditat dels boscos tropicals són fomentats per les eleccions que estan fent els consumidors a l’altre extrem del món”, ha lamentat Kyte.

“Les empreses i els inversors han de trencar amb els projectes que trepitgen els drets de les comunitats sobre les seves terres. El canvi climàtic i la creixent població signifiquen que les pressions sobre les terres i els recursos naturals augmentaran. Sense una intervenció urgent els nombres de morts que estem veient ara quedaran petits en comparació amb els que hi haurà en el futur”, ha afegit.

PETICIONS ALS GOVERNS

Així, l’ONG ha instat els governs dels països afectats que augmentin la protecció dels activistes en risc de violència, intimidació o amenaces i investiguin els crims, inclosos els cervells darrere dels matons que els cometen i que es porti a tots davant de la justícia.

Alhora, els ha demanat que donin suport al dret dels activistes a rebutjar els projectes en les seves terres i a garantir que les empreses busquin proactivament el seu consentiment. A més, Global Witness els ha reclamat que resolguin les causes que són subjacents a la violència contra els defensors, reconeixent formalment els drets de les comunitats a les seves terres i combatent la corrupció i les il·legalitats que entelen els sectors de recursos naturals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any