El Departament de Justícia ha detectat dos brots de covid-19 al centre penitenciari Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat). Segons que detalla la Generalitat, hi ha 28 interns contagiats, dels quals cinc estan ingressats a la infermeria. Hi ha dotze casos al mòdul 5 i nou casos al mòdul 4. La resta, són un intern de la Unitat Psiquiàtrica i un ingressat a la infermeria de joves. Arran d’aquests brots, els mòduls més afectats han quedat aïllats, mentre s’han suspès totes les visites al conjunt de la presó. Les restriccions no afecten els reclusos de la unitat semioberta, que poden continuar sortint a treballar. En paral·lel, s’ha desplegat un cribratge a tot el centre per tallar la transmissió del virus.

La suspensió de visites a Brians 1, acordada per la Direcció General d’Afers Penitenciaris i el Departament de Salut, afecta tant les comunicacions a través del locutori, com els vis-a-vis familiars i de convivència. De totes maneres, mantindran les comunicacions telefòniques i videotrucades.

Mentre durin les restriccions, els ingressos de presos preventius es derivaran a Brians 2, mentre s’ha restringit al màxim l’entrada de personal i no hi podran accedir visites, voluntaris o persones que no es considerin essencials. S’ha previst, si fos necessària, la substitució de funcionaris per garantir el servei.

Segons que detalla Justícia, hi ha altres presons on també s’han detectat casos positius de covid-19. En total, al conjunt de centres hi ha 98 interns infectats. D’aquests, 21 són a la unitat hospitalària covid-19 de Brians 2; 16 a la unitat covid de Puig de les Basses; mentre que hi ha un cas a Lledoners, un a Mas d’Enric i un ingressat a un hospital públic. També hi ha un pres amb un permís extraordinari per malaltia i 29 positius al seu domicili en aplicació de l’article 86.4.

La Generalitat recorda que, quan es detecta un intern amb coronavirus, el mòdul al qual pertany passa a estar confinat mentre el pres es trasllada a la infermeria, a la unitat covid-19 o a l’Hospital Penitenciari de Terrassa. Al mateix temps, es fa una desinfecció especial de la cel·la, els contactes estrets també es traslladen fora del mòdul i se’ls fa una PCR, igual que a la resta de residents i als professionals que han tingut contacte amb ells.

Pel que fa a la immunització a tots els centres penitenciaris, el 70% d’interns han rebut la vaccinació completa. Pel que fa als professionals, el 84% han rebut les dues dosis del vaccí.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.