Dones d’Alella

  • «Ells poden anar un moment a arrencar uns quants llaços, però la gent que hi viu és molt més nombrosa i els pot multiplicar per mil, si vol, minuts després»

Vicent Partal
29.08.2018 - 22:00
Actualització: 30.08.2018 - 07:32
VilaWeb

Hi ha fotografies icòniques. Que defineixen totes soles un temps i un país. I ahir els companys de la revista Alella en van aconseguir una. Aquesta.

Fotografia: revista Alella.

Mireu-la bé, perquè caldria fer-ne cartells i difondre-la a tot arreu. A sota, s’hi veuen dos dirigents de Ciutadans que, després de despenjar uns pocs llaços solidaris, es dediquen a vendre el seu missatge propagandístic a unes televisions que han convocat prèviament. Però, mentrestant, a la part de dalt de la imatge es pot veure clarament com els llaços ja tornen a ser a lloc i hi ha una dona que encara en posa més. Sense esperar ni tan sols que se n’anassen.

Em conta gent d’Alella que l’escena va ser espectacular. Que mentre Rivera i Arrimadas encara feien el seu míting televisiu un grup de dones del poble ja havia tornat a posar no tan sols els llaços que ells havien llevat, sinó el doble. I els arrencallaços, val a dir, no es preocuparen de tornar-los a llevar. Se n’anaren veient que el groc tornava ser el color dominant, impotents.

La fotografia és, doncs, extraordinària i ho explica tot sobre el país i sobre això que passa. Sobre l’estil dels uns i dels altres. Sobre què són els uns i els altres.

A una banda, hi trobem uns polítics sense escrúpols que han perdut clarament els nervis. Rivera mateix deia fa pocs dies que no tindria trellat que ell en persona anàs a arrencar llaços solidaris, però com que dins el seu partit l’acusen –Arcadi Espada, en concret– de ser un covard ací el veuen fent el numeret, esperant les portades que efectivament avui els regalen la premsa espanyolista. Els de Ciutadans són gent que no creu en la realitat del carrer, sinó tan sols en la força dels mitjans i per això fan una acció simbòlica, sense recorregut, extemporània, preocupant-se únicament de convocar tants càmeres com siga possible. Arriben a una població, com caiguts del cel –a Alella, no hi tenen regidors i el 21-D van quedar tercers a molta distància del segon–, escenifiquen el xou i se’n van. No es queden ni a defensar allò que acaben de fer.

I mentrestant, en un contrast clar i evident, les dones del poble, les dones d’Alella, reaccionen amb calma, amb serenor i contundència. Ixen tranquil·lament i tornen a posar els llaços grocs davant seu. Perquè són al seu poble. Perquè no estan de cap manera atemorides i perquè són prou intel·ligents per a evitar la fotografia que Rivera i Arrimadas cercaven, que necessitaven desesperadament. No els increpen, ni els ataquen, ni els acorralen. Els aïllen. No els fan ni cas. Simplement fan la feina com cada dia: tornen a posar els llaços. Immediatament. Tossudament alçades. Contundents contra el feixisme. Amb elegància.

Evidentment, això té molt a veure amb les majories i les minories, ja en parlàvem l’altre dia. Ells poden anar un moment a arrencar uns quants llaços, però la gent que hi viu és molt més nombrosa i els pot multiplicar per mil, si vol, minuts després. Això va passar a Alella, això havia passat també la nit abans amb aquella gent vestida d’espermatozoide –recordeu el film genial de Woody Allen? Els uns hi passen, fan el seu número i se’n van. La cosa no els dóna per a més. I el problema que tenen és que, davant seu, el país hi resta i treballa sense defallir ni embolicar-se en falses polèmiques. I que les dones d’Alella, com les de tot arreu, sempre hi són. La nostra força i la font de la seua desesperació.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Encarnació Parets
Encarnació Parets
29.08.2018  ·  22:28

Els volem lliures. Ens volem lliures. I anem fent.

jaume vall
jaume vall
29.08.2018  ·  22:41

Espectacular, fotografia per portar a Perpignan -Visa pour l’Image-, pel seu valor icònic, com bé diu en Partal.
Tenim la raó, ells tenen la força. En contexts històrics com els que hem viscut fins el moment, hauria de ser prou garantia per guanyar sense massa temps d’espera. Però, ah !, estem en temps especials -massa semblants als que van permetre l’accés de feixistes i nazis al poder- en què la veritat es prostitueix en benefici del relat dels que governen.
Pa i circ, pornografia emocional, política en termes esportius, autoritarisme del 5% que governa pel 5%, i el 95% restant no té empenta -ni informació veraç- per dir prou i revoltar-se.
Mals temps. Mal context perquè Catalunya se’n surti. Sempre hem de viure moments històrics en que tenim raó, però tenim mala sort geopolítica?
Penso que no, que a mig termini hi haurà una nova oportunitat per deixar llast espanyol. Però potser caldrà que els nostres dirigents siguin bons líders per aprofitar-ho. I constatem que excepte uns pocs, molt pocs, no ho són.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
29.08.2018  ·  23:13

Magnífic l’article. Bravo per les dones d’Alella. Aquest és el camí: en silenci, com qui no vol la cosa, evitant l’enfrotament, tornant a posar els llaços al seu lloc. Cadascú al seu poble.
Els arrenca llaços vénen de fora (Hostes vingueren i de casa ens tragueren) i ben tapats per no ser reconeguts. Vergonya tenen del que fan. Per cert, d’on surten tants diners per anar tan ben equipats?

Ramon Perera
Ramon Perera
29.08.2018  ·  23:22

La meva opinió de fa temps sobre el tema dels llaços queda magníficament resumida en aquesta frase de l’editorial: “Ells poden anar un moment a arrencar uns quants llaços, però la gent que hi viu és molt més nombrosa i els pot multiplicar per mil, si vol, minuts després.”
Estic convençut de que amb això n’hi ha d’haver prou, i si en algun moment no n’hi ha prou, tenim més maneres de seguir fent campanya.

Josep-Anton Monfort
Josep-Anton Monfort
30.08.2018  ·  00:38

Tota aquesta guerra de treure llaços ha estat una gran jugada dels unionistes i tenen entretinguts a molts indepes reposant-los en una cursa que té les de perdre perquè TOTS els media espanyols estan posicionadíssims i, en una deriva que fa vergonya i que caldria denunciar, la Corpo es vol/s’ha de fer l’equidistant.

Amb la tardor caldrà activar altres vies de lluita, bàsicament la desobediència. I forçar als partits indepes a desobeir i no a barallar-se. Veurem com va. En qualsevol cas, el destí dels presos i exiliats depèn fonamentalment de si guanyem la independència o no.

eva salas
eva salas
30.08.2018  ·  00:43

Treuen llaços perquè se’ls va ordenar de fer-ho des del quartel general:

https://twitter.com/encampanya/status/1034795628918919168?s=20

És la diferència amb les dones catalanes, que són lliures.

Josefina Estremera
Josefina Estremera
30.08.2018  ·  07:32

Amb serenitat i sense caure en provocacions, tal com ens aconsella el MH. Un gran VISCA a les dones d’Alella!!!

Albert Miret
Albert Miret
30.08.2018  ·  08:38

Realment la foto reflecteix l’esperit català. Reposem el que la bèstia ha fet malbé sense fer escarafalls però amb una constància admirable. De totes maneres, no puc deixar d’expressar la meva repulsa a les emissores catalanes de ràdio i televisió. Sintonitzo Catalunya Ràdio o Catalunya Informació al matí i no para de sortir l’arrimada fotent el mateix vòmit de mentides de sempre, i al migdia la TV3 ens obsequia com cada dia amb extenssos reportatges de l’arrencada de llaços d’Alella d’una manera completament parcial. És necessari que ens hàgim d’empassar cada dia aquesta immensa quantitat de propaganda d’aquesta gentussa antidemocràtica i dels que ja sabem tots el que diran? Perquè asisteixen a les seves crides? Perquè omplen els debats amb gent del PP o de Ciudadanos que no fan res més que destruir l’interès que podrien tenir els debats entre persones normals? És que els fan por? Si és aquest el problema, és millor que pleguin, perquè si els del carrer ens hem de jugar la cara mentre ells els regalen publicitat gratis igual que les emissores espanyoles, val més que deixin d’emetre i ja ens informarem amb alguna emissora de Pirineus amunt, com fèiem durant la dictadura. Nois, o ens escalfem tots o fotem coça al braser! Això de fer el bon nen de cara al fatxa i oblidar la vostra obligació d’informar al poble (no de recitar la mateixa lliçó matí, tarda i nit explicant les aventures dels fatxes Roberto Alcázar y Pedrin i el puto futbol per a mantenir al poble ben adormit), o la vostra feina ja no és el servei al poble que vàreu prometre.

Jordi Serramià
Jordi Serramià
30.08.2018  ·  09:11

Aquesta tardor crec que perdran els nervis i el poc seny que els queda i en faran una de grossa enduts per la impotència!! Caldrà estar amatents i no caure en les provocacions

Salvador Aregall
Salvador Aregall
30.08.2018  ·  09:32

Crec que això s’agreujarà. Forma part d’una campanya ben organitzada per Cs i entitats afins, ultres, que pretenen que hi hagi un enfrontament real entre ciutadans. Fins ara encara no ho han aconseguit. A mesura que passi el temps i s’acosti els judicis de l’octubre aquesta escalada violenta farà més pendent i, no en tingueu cap dubte, si cal simularan agressions i serà molt difícil no perdre el nervis. El seu pla és l’”Úlster”, crear tanta confusió com es pugui, donar una imatge interior i internacional de l’independentisme de radicals i violents, la segona fase serà intentar prohibir els partits i associacions independentistes i qui sap si més endavant suspendre l’autonomia. No és només Cs, també les estructures de l’estat formen part d’aquest complot: judicatura i policia nacional. Com és que va ser la policia nacional que va detenir el presumpta agressor de la Ciutadella que prèviament els Mossos havien desestimat la seva detenció?, es que no és una competència dels Mossos l’ordre públic?. Fixeu se el twitter de la policia nacional anunciant aquesta detenció, #SomosTuPolicia#Estamos Por Ti. Som un poble pacífic i la nostra lluita no admet la violència. Això també ho saben ells, saben que les persones tenim límits i que no és humà parar sempre l’altre galta, de forma reiterada.

Josep Rodon
Josep Rodon
30.08.2018  ·  09:44

Ni en temps de dictadura he vist carrers neutres. L’espai urbà té vida pròpia i canvia d’aparença al llarg del dia. La llum del sol, la foscor de la nit, la pluja que cau i mulla les pedres… La diversitat de gent que hi transita en modifiquen la percepció. Son espais vius de contrast, on es respira llibertat. L’espai idoni per a la reivindicació i la protesta. El més neutre que conec es la mort de l’esperit.
No volen la neutralitat als carrers sinó ànimes, cors i ments que no imaginin, que no sentin i que no pensin. En el país dels “burros” els “señoritos” tenen sempre muntura per triar!

Oriol Ribera
Oriol Ribera
30.08.2018  ·  10:06

Força, llibertat, retorn i Republica Catalana

jordi Rovira
jordi Rovira
30.08.2018  ·  10:07

Sí, la jornada d’ahir ens va regalar aquesta imatge que és espectacular. I per postres encara una altra: la de la concentració de la Ciutadella a Barcelona. Pocs, descontrolats i sense més programa polític que la por. Tal i com explicava el senyor Resina en els seus articles no fa tant, la temptació de retorn al passat és la força de la por al futur. Si Espanya no té un futur per a Catalunya (que no el té); el camí cap a la independència és inevitable. Fins i tot per aquells que voldrien continuar sent espanyols.

XAVIER UTRILLA
XAVIER UTRILLA
30.08.2018  ·  10:43

Comparteixo la preocupaciò d’en Salvador Aregall, en quan a que tot anira a pitjor si no ho aturem desde el Parlament, aprovant lleis de forma urgent. (Ells ho faran, sense trigar molt, en sentit contrari, ja han “creat” l’estat d’opiniò que volen)
Per altre banda i paral.lelament els mitjans catalans…
Fantàstic comentari, per repetir constantment en veu ben alta el de l’Albert Miret.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
30.08.2018  ·  11:32

Bravo Vicent! Encertat anàlisi de la realitat a Catalunya. És claríssim: ells que vagin fent els seus shows, nosaltres a lo nostre, estem a casa. Ells no. I tan bon punt s’en reuneixen uns quants comencen a fer bestieses, barallant-se entre ells, agradint a tort i a dret, fins i tot als de la seva corda (!?).
Ah! i molts petons a totes les dones de Alella! Sí senyor, així es fa: serenament però amb dos ovaris.

Josep Salart
Josep Salart
30.08.2018  ·  12:48

Albert Miret, al teu comentari no hi puc afegir ni una coma.

No em trec del cap qui controla això de TV3.

Aquest en Vicent Sanchis no te l’autoritat o els pebrots de acabar amb aixó que tant mal fa?

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
30.08.2018  ·  13:00

Aquest és el nostre poble.
TV3 i Radio Catalunya estan intervingudes encara pel 155, igual que els Mossos.
Si els nostres politics, el nostre parlament i els nostres dos governs no es posen les piles, la gent els passarem per sobre i no en quedarà ni un.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
30.08.2018  ·  13:01

Catalunya radio, perdò

Josep Maria Llagostera
Josep Maria Llagostera
30.08.2018  ·  13:31

Penso que un bon mitjà de comunicació ha de ser allà on hi ha quelcom noticiable. També quan les entitats , partits polítics o associacions els convoquin per un anunci o una declaració transcendent.
Altre aspecte és el tractament que el periodista/ mitjà, dóna al fet. Si no es té un criteri clar els mitjans de comunicació es converteixen en els reproductors i altaveus de propaganda política, tal com passa darrerament amb les convocatòries de Ciudadanos i també de Garcia Albiol. Conceben la generació d’una notícia com un spot publicitari.
A parer meu, cal que els periodistes revisin com es tracta segons quina informació, i la rellevància pública que tenen les notícies que volen transmetre. Posar filtres no és en cap cas autocensura, és tenir criteri amb una base deontològica. Per produir teleporqueria, que és on es destinen els esforços de Ciudadanos i Partido Popular ja hi ha altres mitjans. TV3 ha de competir per la banda de l’excel•lencia, no pas per la barroeria.
Costava gaire complementar la notícia amb l’actitud que van prendre les ciutadanes d’Alella i un breu anàlisi de les conseqüències del fet?

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
30.08.2018  ·  13:58

Dones d’Alella versus emmascarats espermatozous sens ous. No hi ha color. I en la mateixa línia, a la Ciutadella el Rivera diu que ell no era, mestre com és en falsa bandera. No arriba encara a la dialèctica dels punys i les pistoles del seu Primo i model però el camí del feixisme, com menjar i rascar, tot és començar. Posar llaços per reivindicar llibertat pels presos polítics és llibertat d’expressió. Evitar-la és censura

PAU BOLDU
PAU BOLDU
30.08.2018  ·  20:56

Quan vaig veure les fotos dels CONDONS BLANCS tots armats amb ganivet i escales noves, pujant a balcons sense cap permis, vaig pensar, que qui collons havia pagat la festa.
Quan vaig veure les dones boges que van atonyinar al pobre periodista vaig entendre que no tothom té un cervell sa i que españa no es un pais de gent sana.
Cada dia que passa veig que no es pot pactar res de res amb els espanyols i que col.locar al racista Sanchez, va esser una gran obra de politics tontets.
Tarda i Campuzano, el Llarena us enviara un regal, segur, segur.
Cap pacte amb el miserable Sanchez, FORA JA!!!

PAU BOLDU
PAU BOLDU
30.08.2018  ·  21:18

Per cert, tombar al Sanchez i provocar noves eleccions es el bon camí, el millor.
España sense govern, eternament, i els criminals del 155 a cops de destral entre ells, pero junts pel pegar als catalans

Trisha Dominguez
Trisha Dominguez
30.08.2018  ·  22:36

El millor és rematar-los amb una iniciativa que deixaria el gobierno d’en Sánchez amb el cul a l’aire: “convoquem un nou referèndum pel mes d’octubre” i a veure què fan. Si negocien, si tornen a treure la policia, si el convoquen per a tota Espanya… en tot cas, si es porta a terme, i no ho poden evitar pel desprestigi que generaria a nivell internacional no fer-ho o impedir-ho, ja ho tenim fet: resultats oficials (com els hi agrada dir que l’1-O no té resultats fiables…) i cauen a nivell estatal. És a dir, per nosaltres és win-win. Resultats per tapar boques i descomposició accelerada de “Ñ”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes