Llaços grocs: prou de caure en la trampa ultra

  • «No magnificarem més l'actuació d'una gent que basa tota l'estratègia precisament en la confiança que els fem d'altaveu, magnificant-los. No deixarem que ells decidesquen per nosaltres què és notícia i què no ho és»

Vicent Partal
23.08.2018 - 22:00
Actualització: 23.08.2018 - 22:46
VilaWeb

Us explicaré un debat que vàrem tenir ahir a la redacció de VilaWeb i que crec que és significatiu. Parlàvem de si fer notícia o no d’un vídeo, un altre, on es veuen alguns individus retirant llaços grocs. La cosa era que un semblava que era un diputat del Parlament de Catalunya, però calia comprovar-ho amb detall, estar-ne segurs al cent per cent abans de publicar-ho.

Aleshores se’m va ocórrer de demanar qui havia fet el vídeo i la resposta em va deixar glaçat: l’havia fet Ciutadans, el partit mateix. A partir d’eixe moment el debat va fer un tomb. Si era un vídeo del partit ningú no podia discutir que allò no era informació sinó propaganda i fer propaganda no és la funció d’un diari, almenys no de VilaWeb. La qüestió ja no era si aquella persona era un diputat o no, sinó per què volia que li féssem propaganda. I si això, fer-li propaganda, era el nostre paper. La resposta òbvia va ser que no.

Però si m’ho permeteu voldria portar l’anècdota més enllà. Perquè crec que com a societat hem caigut en un parany preparat hàbilment per l’extrema dreta, però que podem esquivar amb facilitat. I opine que hem de reflexionar-hi.

Tots, això és també una autocrítica, donem una importància desmesurada a l’agressió contra els llaços grocs. No dic que no siga greu. Al contrari. I no dic que no s’hagen de prendre mesures. Al contrari. Dic que el plany constant contra els escamots ultres l’única cosa que aconsegueix és exactament la que ells volen: fer veure que són molts més que no són i que puguen aparentar aquesta fractura de la societat per a la qual treballen constantment i que no es veu en la realitat.

Jo no he vist mai ningú, amb els meus ulls, arrencant llaços grocs. La major part dels lectors no deuen haver vist mai ningú arrencant-ne. I tanmateix, gràcies als vídeos, van aconseguint que els tinguem en la retina com si mig país s’hi dedicàs. Fixeu-vos-hi: ells defugen la batalla del carrer perquè saben que no poden competir-hi. Ells van perdre la batalla electoral amb una contundència que encara els té estabornits. Ells defugen la batalla dels balcons perquè saben que són minoria. Ells renuncien a posar-se llaços d’uns altres colors perquè saben que no podrien competir. I quin camp de batalla trien aleshores? Aquell en què, fent el mínim, saben que nosaltres mateixos amplificarem la seua actuació fins que parega que són molts. Els experts ens diuen que no arriben ni a cent, els participants en els escamots ultres que cada nit van a un lloc o un altre. Però nosaltres fem que semblen molts més amplificant cada acció seua. Aquest és un greu error que jo ja vaig viure a València durant la transició dels anys setanta i que –amb molta alarma– veig que avui repetim.

Això vol dir que no hem de fer res, que cal que renunciem als llaços? De cap manera! Això vol dir solament que hem de saber com fem les coses. I hi ha un exemple, el famós cas Tortosa, que ens hauria de fer pensar. Una altra estratègia de l’extrema dreta consistia a enviar Inés Arrimadas a provocar incidents a tantes poblacions com fos possible. Per crear la imatge de crispació i poder vendre una realitat inexistent. Però quan a Tortosa varen descobrir que fer-li el buit era la millor resposta, aquelles accions es van acabar. Ara es passeja, ningú no li diu res i no hi ha cap notícia.

Això, aquesta reacció intel·ligent, crec que l’hem de traduir també en el debat sobre els llaços. N’hem de posar més i més i més, de llaços grocs, molts més i pertot arreu. I cada vegada que ells n’arrenquen n’hem de tornar a penjar, sense perdre mai la paciència, cada nit si cal. I és feina dels ajuntaments i la policia impedir la presència nocturna d’encaputxats armats als nostres carrers i aturar-los. Cada vegada que isquen. No perquè arrenquen llaços, sinó perquè són grups organitzats d’encaputxats armats que clarament són una amenaça per a la convivència.

I és en aquest context i fent això –i ací faig l’autocrítica periodística– que els diaris hem de deixar de magnificar escenes que no serien notícia si el subjecte de l’actuació no fos un llaç groc. Des del periodisme, però també a les xarxes socials, fem el monstre molt més gros que no és en realitat. I nosaltres ara tenim la responsabilitat de tornar les coses a lloc.

No parle de cap manera d’autocensura ni de deixar d’explicar què passa. De cap manera. Quan algun cas, per la violència provocada o per qualsevol altra característica, siga notícia serà notícia, també a VilaWeb. Però proporcionalment a la seua importància, com fem en qualsevol altra situació. No magnificarem més l’actuació d’una gent que basa tota l’estratègia precisament en la confiança que els fem d’altaveu, magnificant-los. No deixarem que ells decidesquen per nosaltres què és notícia i què no ho és.

Recorde finalment, per si ningú vol encetar un debat sobre el model periodístic que crec que ens interessa a tots, que ja fa anys que el famós informe de la Comissió sobre la Llibertat de la Premsa, l’anomenat ‘informe Hutchins’, va advertir als periodistes que no n’hi ha prou d’explicar els fets amb exactitud, sinó que cal tenir en compte sempre quina és la veritat sobre els fets i per què els presentem als lectors. I això vol dir que cal tenir en compte sempre les intencions que s’amaguen al darrere dels fets i els interessos que pretenen fer que els posem en les nostres pantalles, que els servim als nostres lectors amb prioritat respecte d’uns altres continguts. A VilaWeb hi hem reflexionat i a partir d’ara mateix adoptarem una política estricta, encara més amatent i reflexiva, sobre quan és notícia l’actuació dels grups ultres i quan no i sobre com evitar que ens facen servir, una política que ens agradaria molt que la resta de la societat, i especialment els nostres col·legues dels altres mitjans, poguessen compartir.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Pepi Borrego
Pepi Borrego
23.08.2018  ·  22:35

Doncs em sembla genial. Benvinguda la reflexió i l’autocrtica per corretgir una estratègia errònia.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
23.08.2018  ·  22:43

Totalment d’acord.

Però caldria anar molt més enllà. Això és una guerra i l’enemic té molts més recursos econòmics i mediàtics que nosaltres. Estaria molt bé que es crees algun tipus de cooperació entre els diferents mitjans de comunicació catalans per destapar i esquivar tot el joc brut que estan fent en aquest camp. Molt sovint mitjans tant nostrats com TV3 i CatRadio els fan el joc descaradament i cauen a les seves trampes de quatre grapes.

Mercè Pàmies
Mercè Pàmies
23.08.2018  ·  23:17

Molt bona reflexió. A veure si altres mitjans fan el mateix. Nosaltres, els lectors, tampoc hauríem de propagar aquestes imatges.

Kàtia Monés
Kàtia Monés
23.08.2018  ·  23:22

totalment d’acord amb l’article, però voldria afegir una cosa. No tan potser pels periodistes en sí, però si per les tertúlies de les radios i la importància que desemascarem, des de la lògica, el seu argumentari, que han acabat acceptant gent com Laia Bonet. I és que els últims dies es parla molt de com els llaços grocs “ofenen” a molta gent. Potser ja és hora de fer dues preguntes: La primera, perquè hi ha gent que té dret a ofendre’s i d’altres no (la quantitat d’ofenses dels independentistes tot al llarg de la nostra vida seria llarg d’explicar, però mai ‘hem fet bandera). però sobretot, el perquè els llaços grocs els ofenen. Que ho contestin ells, que ningú ho ha fet, tothom ho eludeix, com si es sobreentengués. I ja és hora que algú ho expliqui. I fins al punt que tenen dret a treure els símbols dels altres, que aquest és el quid de la qüestió. Crec que és important precisament per poder anar al fons i evitar tanta història de la neutralitat (?) de l’espai públic, neutralitat que només funciona cap a uns temes concrets.
Estic d’acord que no hem de caure en magnificar la retirada de llaços grocs (senzillament hem de continuar posant-los) però ens cal sortir del debat posant sobre la taula la ridiculesa que algú s’ofengui per uns llaços (i no em refereixo a Cs o als grupuscles que ho fan sinó a aquells que ho justifiquen o que acaben dient que potser tenen un punt de raó).
Mentrestant, continuem posant llaços grocs, ni que sigui per tocar-los la moral. Això sí, hem de continuar al nostra via i potser utilitzar aquesta baralla dels llaços per tenir-los entretinguts mentre ens dediquem (espero) a treballar per a fer efectiva la República com més aviat millor.
Ja fa temps que ho dic que ens calen més psicòlegs i menys advocats, és a dir, gent que sàpiga com girar l’enemic i com funciona mentalment per poder aprofitar-nos de les seves febleses i poder magnificar les nostres fortaleses, que són moltes.

Manuel Gil
Manuel Gil
23.08.2018  ·  23:44

Gràcies Vicent…que no ens entabanin i anem per feina. Al 11S hem de cridar INDEPENDENCIA!! i obrar en conseqüència tot els que la volem.

GUILLEM BUJOSA
GUILLEM BUJOSA
23.08.2018  ·  23:49

Crec que hauriem de passar a l’acció. Perquè encara no s’ha denunciat la G.C. per deixar els cotxes oberts i amb armes a dintre?(davant la consellería d’Economía). Es un fet clar d’imprudència temerària. Tot i que era una provocació…que pretenia tenir una excusa per a acusar-nos de violència…

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
24.08.2018  ·  00:14

M’ha agradat molt l’article. Penso que en Partal té tota la raó. Fem un Tortosa amb els llaços grocs i perdran visibilitat!

jaume vall
jaume vall
24.08.2018  ·  00:26

D’acord amb el 99% de l’editorial. L’1% restant en desacord, no és pas per contradicció, sinó per absència.
Igual com hi ha el perill de magnificar la retirada de llaços grocs per part d’una minoria, també hi ha el perill de magnificar la importància dels llaços grocs. No se’m malinterpreti. També n’hem posat. Però, la batalla dels símbols, important, només és això, simbòlica.
Aviat, ben aviat, ANC, i si els partits s’apunten, l’energia s’ha de posar en concretar quina participació ciutadana ha d’haver-hi en el procés constituent. Ens cal una Constitució? Doncs posem-nos-hi. Que va per llar? Millor ens quedarà el redactat i les esmenes. Però si us plau, abans del cop d’efecte definitiu, que l’envit ens agafi preparats. No pot ser que ANC s’especialitzi en manifestacions, en campanyes simbóliques.
Ha de recollir el bo i millor dels ciutadans compromesos. Ja ho està fent, idees, diners, solidaritat, cooperació. Ara falta, participació política.

jaume vall
jaume vall
24.08.2018  ·  00:31

“Que va per llarg (l’estat propi), millor ens quedarà” ! ( la constitució redactada sense presses i amb esmenes)
No hem de permetre que la victòria, amb l’ajut de la UE, i per implosió de l’estat espanyol, ens agafi només “manifestant-nos” , sense una feina sobre què volem que sigui la república. Vist el que veiem, no es pot deixar només en mans dels polítics.

(Israel, Eslovènia, Estònia, Lituània, Letònia, abans Finlàndia, Noruega, abans tot Sudamèrica, i tot Àfrica, tots aquests països s’han independitzat. Uns mesos d’eufòria. Després, no tots garanteixen els drets i el benestar que nosaltres volem pels ciutadans de la república catalana. Per tant, cal preveure com falquem la decència a un parell de generacions vista)

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
24.08.2018  ·  00:41

Tens raó, Vicent. A l’Arrimadas li va sortir rodona la performance del 20 D, jornada de reflexió electoral, passejant Barcelona per provocar -qui diu que els primers alterats no eren “probos ciudadanos”?- la captació de vots quan ja no era autoritzada, perjudicant PP i PsoE. Però a Tortosa van ser més intel·ligents. Hui mateix he passat de llegir l’apologia del cap de VOX. A l’enemic ni aigua, diuen ells.

Antoni López
Antoni López
24.08.2018  ·  00:58

Just al pinyol !! La “manca d’acció” dels TORTOSINS ens ha obert els ulls, àdhuc si fem el mateix treballarem menys. Tot s’ha de considerar, en eixa vida.

Gerber van
Gerber van
24.08.2018  ·  01:08

Tot d’acord Vicent. Però s’ils plau utilitizem tots plegats llaços grocs de plastic que és bio descomposable o de paper. Si no, es torna a trobar aquests llaçcos de plastic, que fa mal al medi ambient, a tot arreu. I qui tornara a plegar aquesta porqueria als carrers i en els rius sota els ponts i sota les viaductes? Només volutaris com els escoutings? A més, tot aquest plastic als carrers dels nostres pobles a final anira politicament a contre nosaltres mateixos. Molta gent s’engiraran en contre els llaços grocs i els que estan a favor de la independència, cosa que sera injust segons la meva opinió, per la porqueria en els carrers. I això no és particularement ‘ampliar la majoria’.

Gerber van
Gerber van
24.08.2018  ·  01:10

particularment ha de ser precisament

Teresa Puig
Teresa Puig
24.08.2018  ·  08:11

Absolutament d’acord, ja fa dies que ho comentem amb els amics. Menys cas i no parem de posar-ne.

Pilar Ganella
Pilar Ganella
24.08.2018  ·  08:38

Totalment d’acord !

Joan-Esteve Simó
Joan-Esteve Simó
24.08.2018  ·  09:12

Totalment d’acord amb el Partal, i amb la redacció de VilaWeb.
Jo he intentat fer això des del primer dia, i intento no difondre ni amplificar aquest atacs !!!
Moltes gràcies VilaWeb per fer aquesta gran feina que feu.
Salut i República !!\*/!!

F.Xavier Carreras
F.Xavier Carreras
24.08.2018  ·  09:17

Molt bon periodisme. No fer d’altaveu. però , potser sí, convindria dir ben alt què significa el llaç groc, doncs crec que força gent ho confòn totalment amb la independència, que tanta por els hi fa. Això sí,doncs, s’hauria d’explicar i fer veure que persones innocents a la presó és un fenomen trampós del govern del PP i tota la camarilla dretana.

Sílvia Fortuño
Sílvia Fortuño
24.08.2018  ·  09:23

Totalment d’acord.

Montserrat Amich
Montserrat Amich
24.08.2018  ·  09:42

Estic totalment d’acord.

Josep Ramon Alonso
Josep Ramon Alonso
24.08.2018  ·  09:53

Da’cord amb el que dius que no s’ha de fer escarafalls ni s’han de magnificar ni donar publicitat, però crec que el millor seria que els llaços grocs s’haurien de penjar en els balcons i finestres de cada casa com tenim penjada l’estelada, be jo tinc un cartell dels que ha fet Òmnium que diu llibertat presos polítics.

Els penjats a les cases particulars legalment no els poden treure.

En quant a les protestes pels llaços de PP i Cs, sembla que les esvàstiques pintades als murals, que estan proliferant darrerament, sembla ser que no els molesten

Josep Macià
Josep Macià
24.08.2018  ·  10:09

Molt bé Vicent, totalment d’acord !

Agnès Buscart
Agnès Buscart
24.08.2018  ·  10:30

Gràcies per tanta feina com feu.
LLIBERTAT!!!!!!!!!!!!

Tomàs Mulet
Tomàs Mulet
24.08.2018  ·  10:35

Tant d’acord com tots els que han comentat abans.

Es no només, però també, la busca de confrontació i de publicitat gratuita, la que està al darrere dels espectacles vergonyants que hem vist al parlament.

Em permeto adjuntar l’enllaç d’en Jordi Galves al Nacional, que també ve al càs:
https://www.elnacional.cat/ca/opinio/jordi-galves-tot-amor-espanya_298302_102.html

Nosaltres a la nostra i ull que no ens desviïn de l’objectiu ni ens distreguin de la força que tenim.

Convicció, fermesa, tenacitat.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
24.08.2018  ·  11:02

Actúen com aquell nen petit, capritxós, plorant a tot rabiar cridant l’atenció esperant que li facen cas. I que preguntat perquè en una ocasió determinada no va plorar, respongué: ” És que estava tot sol i no hi havia ningú”. Molt bona l’Editorial.

Albert Miret
Albert Miret
24.08.2018  ·  11:15

Vicent Partal. Com sempre, tens tota la raó. Realment és l’arma més eficaç contra aquesta colla de sicaris del cutter (de moment), que es guanyen la vida retirant a tota velocitat llaços grocs. A la plaça de sota del pis on visc, a les sis del matí en vaig veure un en edat de jubilació i em va emprenyar tant que no vaig poder resistir-me a escridassar-lo. Es va girar espantat cap al meu balcó i la seva única resposta va ser repetir constantment amb veueta de soprano: “viva ehpaña” “viva ehpaña” i res més. Li digués el que li digués, ell responia “viva ehpaña”. Òbviament era el que li havien manat que digués, pel que vaig deduir una insolvència intel·lectual tan exagerada, que em vaig penedir d’haver-li dit res. De debò que feia una pena molt gran que a la seva edat hagués de viure d’això. Se’n va anar cridant el mateix i va desaparèixer. L’endemà al matí, tot tornava a estar ple de llaços grocs.

Ramona Solé
Ramona Solé
24.08.2018  ·  12:05

molt BON artícle S.Partal,totalment d’acord, nois,fem un gran TORTOSA als 4 gats q són, ni cas,nosaltres seguim,guanyarem !!!!!!! Ramona Sole,,

Mon Cornella
Mon Cornella
24.08.2018  ·  12:18

Em sembla molt bé l’article i totalment encertat.
Gracies Vicent per aquesta reflexió.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
24.08.2018  ·  12:46

Finalment, una actitud que ens porta en la correcta direcció.

I com bé dius, Vicent, el “plany” s’ha d’acabar.

Josep Ramon Collado
Josep Ramon Collado
24.08.2018  ·  13:03

També hauriem d’aplicar “Tortosa” al tuiter!
Els companys de CyberRepubliCat al seu canal de telegram difonen informació molt útil per a l’us de les xarxes i ens expliquen com fer-ho.
https://twitter.com/CyberRepubliCat/status/1032076166293872640
Junts aprenem més

#RepúblicaÉsLlibertat

Maria Elisabeth Heijselaar
Maria Elisabeth Heijselaar
24.08.2018  ·  14:02

Mª.E. Heijselaar

JUSTA LA FUSTA

Roser Caminals
Roser Caminals
24.08.2018  ·  16:04

Tota la rao.
Una anecdota que ve al cas: el dramaturg angles G. B. Shaw va dir que la bufetada mes forta li havia donat un periodista quan va visitar no recordo quin pais, L’article parlava exclusivament de la senyora Shaw, i acabava amb la frase: “Va venir acompanyada del seu marit, un escriptor.” De vegades ignorar es mes efectiu que criticar.

Josep Usó
Josep Usó
24.08.2018  ·  17:00

No tenen interés, les seues actuacions. Tan sols quan són delictives. Llavors, cal denunciar els delictes: agressions, insults, amenaces… la resta, ni cas. Delinqüència comuna, tan sols.

eva salas
eva salas
24.08.2018  ·  17:03

Si us plau no fem servir plàstic, és criminal pel planeta. Cal fer l’esforç d’utilitzar material biodegradable o tindrem plàstic als boscos i al mar fins el dia del judici final. Hi ha coses que haurien d’estar per sobre de totes les altres: la terra, la mare terra.

eva salas
eva salas
24.08.2018  ·  17:14

Efectivament, Gerber van. A mi per exemple em fa mal

que éssers vius hàgin de lluitar embolicats al mediterrani amb el plàstic que amenaça les seves vides constantment o s’enverinin empassant-lo
I la terra, hagi d’ofegar-se sota una capa de plàstic
o el cel embrutir-se pel fum quan el cremen a la deixalleria o a on sigui.
Tinc molt clara quina és la meva prioritat.

si us plau. Poseu llaços que mai més deixin rastre quan això hagi acabat. És la nostra responsabilitat.

Jordi Barneda
Jordi Barneda
24.08.2018  ·  20:45

no els fem cas pro anem donant=los feina

Jordi Barneda
Jordi Barneda
24.08.2018  ·  20:47

una Barcelonina ii som suscriptors. No els fem cas i anem donalis feina…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any