‘Ciència i nazisme: La inconfessa col·laboració dels científics amb el nacionalsocialisme’ és el nom que rep el nou número de Mètode, un monogràfic coordinat pel director de Mètode, Martí Domínguez, que posa llum sobre la implicació de la ciència en les polítiques del Tercer Reich. En la revista, els nostres redactors i col·laboradors habituals proposen sis novetats editorials, cadascuna amb la seua ressenya corresponent també disponible al nostre web.

Ens trobem actualment immersos en una espècie de “neuromoda”, una tendència que ha popularitzat termes com neuroètica, neurolingüística, neuroeconomia i moltes més. Aquesta situació ha portat a Anna Carballo i Marta Portero, psicòlogues i doctores en neurociències, a parlar sobre educació des de la perspectiva neurocientífica en la seua obra Neurociencia y educación, que ressenya en Mètode Jordi Solbes. El cervell és també el protagonista de La nueva biología de la mente, un llibre que ens proposa Cinta Navarro en què s’explora la base biològica de l’autisme, la depressió, l’esquizofrènia, l’alzhèimer o les addiccions del seu autor Eric R. Kandel.

Del programa de Ràdio 5 (RNE) Historias de la medicina, conduït per l’historiador Carlos Aitor Yuste i l’investigador i historiador de la medicina Jon Arrizabalaga naix el projecte Esto no estaba en mi libro de historia de la medicina. Amb ressenya de María José Báguena Cervellera, ofereix una aproximació a la lluita contra la malaltia a través de les actua­cions dels qui la van protagonitzar. Aquesta proposta històrica es suma a la recomanació d’Amelia Ortiz-Gil: El manual del astrólogo cuántico, de Michael Brooks, és una biografia, poc convencional i amb tocs irònics, sobre el matemàtic i metge renaixentista Girolamo Cardano.

Les dues últimes propostes literàries ens acosten al món de les plantes i a la genòmica. Primerament, David G. Jara revela la complexitat, el dinamisme, i la varietat d’adaptacions i processos biològics de la flora en El reino ignorado. Per la seua banda, el biòleg David Bueno i Torrens acosta al lector l’interessant camp de l’epigenòmica en Epigenoma para cuidar tu cuerpo y tu vida, una obra per comprendre els efectes que pot tindre l’estil de vida en la descendència.

Podeu trobar més recomanacions en la web de Mètode

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.