Diverses ONG denuncien que Espanya cometria una il·legalitat si ven vaixells de guerra a l’Aràbia Saudita

  • El rei Felipe VI viatja avui a l'Aràbia Saudita per signar un contracte de venda de cinc corbetes espanyoles a la marina saudita · Armes Sota Control demana al govern espanyol que no autoritzi la venda

VilaWeb
Redacció
13.01.2017 - 22:00

El rei espanyol Felipe VI ha viatjat avui a l’Aràbia Saudita per a signar un contracte de venda de cinc corbetes (vaixells de guerra) la marina saudita per un valor superior als 2.000 milions d’euros. Aquest tracte no ha deixat indiferent les ONG de la campanya Armes Sota Control, que denuncien que aquesta venda és il·legal perquè viola la legislació espanyola i internacional sobre comerç d’armes.

Armes Sota Control, integrada per Amnistia Internacional, FundiPau, Greenpeace i Oxfam Intermon, adverteixen que si es realitza aquesta operació, el govern espanyol es convertiria en còmplice de les atrocitats que l’Aràbia Saudita està duent a terme al Iemen. Segons l’ONU, a finals de l’any 2016 el conflicte ja havia provocat la mort de més de 7.000 persones, la meitat de les quals civils, i prop de 40.000 ferits.

Els vaixells de guerra que Espanya vol vendre al règim dels Saud són fabricats per l’empresa espanyola Navantia i estan equipats amb canons, míssils i torpedes, i poden transportar helicòpters de combat. Les ONG alerten que aquests vaixells es poden utilitzar contra els atacs militars indiscriminats cap a la població civil o per mantenir el bloqueig naval saudita que impedeix l’accés a l’ajuda humanitària.

És per això que Armes Sota Control demana l’executiu espanyol que no autoritzi aquesta venda. ‘Existeix un risc substancial que serveixin per cometre o facilitar violacions greus del dret internacional o ser objecte de desviament’, explica Beltran. En un sentit similar s’expressa Chema Vera, director d’Oxfam Intermon, que critica durament el bloqueig naval a què l’Aràbia Saudita té sotmesa la població del Iemen: ‘Vint-i-un milions de persones necessiten ajuda humanitària, és una crisi exacerbada pel bloqueig naval que viu el país’.

Greenpeace reclama investigar si les armes espanyoles han matat civils
Mario Rodríguez, director de Greenpeace, denuncia que en l’última dècada Espanya ha venut armes a l’Aràbia Saudita, que és el segon importador mundial d’armes entre 2011 i 2015, per valor de gairebé 1.400 milions d’euros. És per això que demana a l’executiu de Mariano Rajoy que investigui si aquest armament ‘ha estat utilitzat per matar civils innocents al Iemen’.

En aquest sentit es manifesta també Jordi Armadans, director de FundiPau, que reclama al govern i al congrés espanyols ‘valentia i visió a llarg termini’ per afrontar el debat de les exportacions d’armes, i un compromís ferm amb la pau i el respecte al dret internacional. Així mateix, Armadans exigeix que s’adoptin més mesures per a millorar el control i la transparència del comerç d’armes per garantir que Espanya compleix amb les seves obligacions segons el dret internacional i la legislació espanyola i europea.

La venda d’armament a l’Aràbia Saudita és il·legal segons la llei
Segons l’article 8.1. de la llei espanyola sobre comerç d’armes, les autoritzacions d’exportació d’armes seran denegades ‘quan existeixin indicis racionals que puguin ser emprades en accions que pertorbin la pau (…) exacerbar tensions o conflictes (…) ser utilitzades amb finalitats de repressió interna o en situacions de violació de drets humans, tinguin com a destí països amb evidència de desviaments de materials transferits’.

Per la seva banda, l’article 6 del Tractat sobre Comerç d’Armes –ratificat per Espanya el 2013– prohibeix la venda d’armes si, en el moment d’autoritzar l’operació, com és aquest cas, l’estat espanyol té coneixement que les armes ‘podrien utilitzar-se per cometre genocidi, crims de lesa humanitat, infraccions greus dels Convenis de Ginebra o altres crims de guerra’.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any