10.09.2024 - 19:40
|
Actualització: 11.09.2024 - 14:26
La d’enguany és la primera manifestació de la Diada en què la secretària general d’ERC, Marta Rovira, és lliure per ser a Catalunya després de set anys d’exili. Tanmateix, Rovira no assistirà a la manifestació convocada per l’ANC i Òmnium perquè és a Ginebra “per motius familiars”, segons que detallen fonts d’ERC. Rovira va explicar que, de moment, passaria unes temporades a Suïssa i unes altres a Catalunya. Però ERC sí que hi serà present, a la manifestació. Diferents delegacions del partit assistiran a les manifestacions convocades a Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida i Tortosa. A Barcelona, la delegació serà encapçalada per la secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta, i el secretari general adjunt, Juli Fernàndez.
Tensions amb l’ANC
El president de l’ANC, Lluís Llach, precisament va parlar ahir en una entrevista a RAC1 sobre l’absència de Rovira: “A hores d’ara, que faci el que vulgui, si vol anar a Ginebra. Nosaltres no convidem els partits, convidem els independentistes, siguin dels partits que siguin. Si ve, fantàstic. Si no, no passa res. L’entenc, perquè s’arrisca a tenir un rebuig de la gent. Jo no sé què faré quan la vegi.” “Pensava que ella seria capaç de reconduir la situació. Vaig anar a rebre-la a la frontera i va dir que venia a acabar la feina. Però, al cap d’una setmana, va destruir la feina de més de noranta anys”, afegia. El president de l’ANC, en general, ha estat molt crític amb la decisió d’ERC d’investir Salvador Illa, un fet recent que pot condicionar la rebuda dels representants d’ERC a la manifestació.
De fet, aquests darrers anys, les relacions entre ERC i l’ANC han estat tenses. El 2022 es va fer evident el trencament entre el partit i l’entitat quan el president Pere Aragonès i tots els consellers del govern van decidir de no anar a la manifestació perquè consideraven que la convocatòria atacava les institucions i els partits i no pas l’estat espanyol. Carme Forcadell, que sí que hi va anar com a ex-presidenta de l’ANC, va ser xiulada. La situació l’any passat ja va ser diferent: Aragonès hi va assistir acompanyat d’un grup nombrós de militants i simpatitzants d’ERC. Tot just van recórrer 350 metres, en un entorn de força complicitat, però també entre crítiques i alguns xiulets.
Enguany, a més, l’adhesió de més organitzacions –l’AMI, el Consell de la República, la Intersindical i el CIEMEN– ha facilitat la participació d’ERC. Ara bé, aquestes darreres hores el partit ha publicat un comunicat de “rebuig i condemna a la presència de l’extrema dreta a les manifestacions independentistes”, arran de les declaracions de Lluís Llach dient que “tot independentista” que hi anés seria “benvingut”, sense excloure els votants d’Aliança Catalana. ERC ha criticat Llach i ha defensat: “Els republicans recorden que no es pot fer mai el joc a l’extrema dreta i demanen de forma enèrgica que totes les formacions i organitzacions independentistes rebutgin la presència de la ultradreta de manera activa.”
Guerra oberta dins ERC
L’any passat, Oriol Junqueras, llavors president del partit, no va participar en la manifestació perquè tenia la covid. Enguany, Junqueras no té cap càrrec a ERC, pendent del congrés que ha de decidir la nova direcció el 30 de novembre. De fet, aquesta Diada arriba en un moment de guerra oberta entre diversos sectors del partit i en un moment especialment delicat per a Rovira, atès que, aquest dilluns, unes filtracions a Catalunya Ràdio van revelar uns missatges seus en què demanava si es podia activar la “campanya B” arran de l’aparició dels cartells sobre els germans Maragall.
En un comunicat, Rovira va reiterar que no era “la culpable”, i que no hauria autoritzat mai l’acció dels cartells. De fet, va assenyalar Junqueras com a corresponsable: “Des de la Presidència, es considerava que érem tous i molta gent ens demanava que ens defenséssim més (‘som massa tous, també hem de trencar cames’).” Vilalta també va denunciar que “intentar utilitzar totes les arts per guanyar un congrés” no serviria per a res, sense esmentar directament el sector encapçalat per Junqueras. El sector afí a Rovira sí que els ha atribuït la responsabilitat de la publicació del cas dels cartells a porta tancada. Aquests dos sectors ara mateix representen dues pre-candidatures diferents, Militància Decidim i Nova Esquerra Nacional. També opten a la nova direcció les pre-candidatures Foc Nou i Recuperem ERC.