Descobreixen que ‘L’escanyapobres’ d’Oller va ser ambientat a l’Espluga de Francolí

  • Una ruta recorrerà els escenaris del llibre en el festival de novel·la criminal El Vi fa Sang

VilaWeb
Redacció
15.03.2017 - 19:22

Una ruta recorrerà els escenaris del llibre en el festival de novel·la criminal El Vi fa Sang

BARCELONA, 15 (EUROPA PRESS)

Una investigació de l’escriptora i professora de l’Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona Margarida Aritzeta ha descobert que els escenaris de la novel·la ‘L’escanyapobres’, de Narcís Oller, es mouen entre l’Espluga de Francolí (Tarragona) i el proper bosc del Monestir de Poblet, han desvetllat els organitzadors del Festival El Vi fa Sang aquest dimecres en roda de premsa.

Aquesta novel·la naturalista de 1884 mostra l’avarícia en una societat rural en plena industrialització al poble fictici de Pratbell, que es creia que corresponia amb el Valls natal d’Oller però que la investigació ha conclòs que correspon a l’Espluga.

Així, el balneari que apareix en la novel·la seria el Vila Engracia de la mateixa població, vinculat a la maçoneria i que van visitar personatges com Albert Einstein i Pau Casals, i on “és probable que Oller estiuegés, igual que ho feia a Puigcerdà”, ha explicat el coordinador d’El Vi fa Sang, Josep Maria Rovira.

Les mines que són escenari de la novel·la serien les Coves de la Font Major, mentre que altres escenaris de la novel·la també estan a l’Espluga: el castell, la plaça de l’Església on el protagonista fa una compravenda i, sobretot, l’estació de tren.

“Amb les descripcions que fa podria tractar-se d’algun altre poble dels voltants, però l’única estació de tren que està allunyada del centre és la de l’Espluga”, ha assegurat Rovira.

La dada definitiva va arribar en conèixer l’any de construcció de l’estació, ja que el llibre relata l’arribada del ferrocarril a la població, i va ser exactament el mateix any que el llibre va ser escrit.

El bosc del monestir de Poblet completa els escenaris de la novel·la, que es podran visitar en diferents rutes guiades dins del festival El Vi fa Sang, a càrrec de la pròpia descobridora, Aritzeta, amb explicació de la història del balneari a càrrec de Josep Maria Vallès, i a més quedarà recollida en un llibre.

RECUPERACIÓ DE ‘PARAL·LEL 1934’

El festival El Vi fa Sang, que porta a l’Espluga de Francolí la novel·la criminal en català, arriba a la tercera edició des d’aquest divendres fins al diumenge 26 de març, i tindrà com un altre punt destacat la recuperació de l’obra de teatre ‘Paral·lel 1934’, adaptació de Josep Maria Poblet a partir de la novel·la de Rafael Tasis ‘Un crim al Paral·lel’.

L’obra no s’havia tornat a representar des del 1953, quan va ser estrenada al Teatre Romea de Barcelona: els organitzadors del festival han recuperat el manuscrit de la Biblioteca de Catalunya, que representaran diferents companyies amateur de la Conca de Barberà i es reproduirà en facsímil en un llibre que es regalarà al públic assistent.

El festival també recordarà el centenari del primer cuplé en català –‘La Font del Xirineu’, escrit per Rossend Llurba i representat per Raquel Meller–, ha creat un nou cicle cinematogràfic i ha creat un ‘combat de boxa literària’: un cara a cara sobre literatura.

PREMIS A MARIA ANTÒNIA OLIVER

Els premis que atorga aquest any seran per a Maria Antònia Oliver en la categoria nacional i l’irlandès Benjamin Black en la internacional, que visitarà el festival per rebre el premi.

El gruix del festival seran, una vegada més, les presentacions de novel·les criminals en català, que aquest any seran 28, al costat dels tastos de vi de la DO Conca de Barberà en espais patrimonials i cellers de la població, un dels trets distintius del festival.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any