molecules

Científics del Centre de regulació Genòmica (CRG) de Barcelona han descobert el paper clau d’algunes molècules implicades en malalties neurodegeneratives. L’estudi, que publica la revista ‘Cell Reports’, ha revelat que els ARN (àcids ribonucleics) juguen un paper clau en l’agregació de proteïnes, ja que els ARN, molècules crucials perquè les cèl·lules produeixin proteïnes, també estan implicats en l’agregació d’aquestes, procés pel qual aquestes no es pleguen bé i s’agrupen en ‘piles’.

Si les cèl·lules no poden desfer-se’n, aquests es tornen tòxics i impedeixen que les cèl·lules funcionin bé, segons han revelat els científics del CRG, que han vist com l’ARN actua com una ‘bastida’ que subjecta diverses proteïnes que s’adhereixen juntes als ARN, i que certes molècules d’aquests amb propietats diferents atreuen a més proteïnes i propicien que aquestes ‘s’amunteguin’.

Els científics també han investigat com un ARN anomenat FMR1 està implicat en la malaltia neurodegenerativa denominada Síndrome de tremolor/atàxia associat al X fràgil o FXTAS, en les seves sigles en anglès.

Segons ha explicat l’investigador del CRG, Gian Gateano Tartaglia, moltes malalties neurodegeneratives s’associen a l’agregació de proteïnes, incloses l’esclerosi lateral amiotròfica i l’Alzheimer.

‘Sabíem que les proteïnes poden formar agregats tòxics, però fins ara la contribució a aquests agregats per part de les molècules d’àcid nucleic com els ARN ha estat subjecta a debat, ha concretat l’autor d’aquesta investigació, en la qual també ha participat Fernando Cid, i Teresa Botta-Orfila, alumni del CRG actualment a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS).

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb