Tuberculosi, bacteri

El magnesi afavoreix la supervivència dels bacteris als antibiòtics, segons ha revelat una investigació en la qual ha participat el científic de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Jordi García-Ojalvo.

L’estudi, dirigit per Gürol Süel, investigador de la Universitat de Califòrnia San Diego, i que ha publicat avui la revista ‘Cell’, aporta una nova visió per estudiar nous antibiòtics o fins i tot per augmentar l’efectivitat dels actuals. Segons ha explicat García-Ojalvo, la investigació ha revelat per què, encara que tots els microbis siguin idèntics genèticament, uns sobreviuen als antibiòtics i els altres no.

Els científics han descobert que aquesta situació està causada pel magnesi, que promou la supervivència d’alguns bacteris davant dels antibiòtics que lluiten contra els microbis mitjançant el bloqueig de la seva fabricació de proteïnes.

Aquests antibiòtics ataquen els ribosomes, la maquinària molecular responsable de la producció de proteïnes dins les cèl·lules, i per tant un dels pilars fonamentals per al creixement bacterià.

El científic ha detallat que els ribosomes mantenen la seva estructura complexa gràcies a la presència de ions, molècules carregades elèctricament i a l’estudi han observat que els ions que tenen el paper més important en l’estabilitat del ribosoma són els de magnesi, ja que s’uneixen i els aporten cohesió.

‘Per això, quan ataquem els ribosomes amb antibiòtics, si aquests disposen de suficient magnesi són més estables, i per tant més resilients’, segons el catedràtic de Biologia Garcia-Ojalvo.

‘En canvi -ha precisat-, quan els bacteris tenen poc magnesi, els seus ribosomes són més inestables i quan són atacats es desestabilitzen, la cèl·lula no pot produir proteïnes correctament i mor’.

Encara que tècnicament és difícil mesurar la concentració de magnesi en cèl·lules individuals, els científics van poder obtenir aquesta dada mitjançant la mesura del potencial de membrana de milions de cèl·lules utilitzant la microscòpia de fluorescència.

‘Els nostres resultats aporten una nova visió per estudiar nous antibiòtics o fins i tot per augmentar l’efectivitat dels antibiòtics que actualment s’utilitzen. Una possible línia d’investigació futura, per exemple, podria ser usar l’antibiòtic juntament amb un suplement que bloquegi el transport de magnesi als bacteris’, ha conclòs Letícia Galera-Laporta, primera autora de l’estudi.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb