Un grup d’investigadors establerts al Canadà ha descobert un misteriós senyal de ràdio provinent d’una galàxia a 500 milions d’any llum que es repeteix amb un patró de setze dies. Són ràfegues ràpides de ràdio (FRB, per les sigles en anglès), un fenomen astrofísic de gran energia d’origen desconegut que es manifesta com una emissió de ràdio que dura pocs mil·lisegons. Les FRB van ser descobertes el 2007 i des d’aleshores se n’han detectat una dotzena de diferents, però la novetat és que aquesta vegada se n’ha trobat una que es manifesta amb un patró de 16,35 dies. Podeu consultar-ne ací l’informe científic.

Al document s’explica que aquestes ràfegues ràpides de ràdio, que han anomenat FRB 180916.J0158+65, apareixen durant quatre dies, s’aturen durant dotze dies, i després tornen a arribar durant quatre dies més. ‘La descoberta d’una periodicitat de 16,35 dies d’una repetició de FRB és una pista important per a descobrir la naturalesa d’aquest objecte’, diu la investigació.

Una possible explicació d’aquesta periodicitat és que la font de les emissions de ràdio podria ser un cos celestial que orbita al voltant d’un estel o un altre cos. En aquest cas, el senyal deixaria d’arribar a la terra quan el seu camí fos obstruït per un altre cos. Tanmateix, això no explica com és que aquest cos celestial envia senyals així de manera regular. Una altra possibilitat és que siguin vents estel·lars que tant podrien estimular com blocar els senyals d’un cos que hi hagués darrere. O també podria ser que fos un cos celestial que rota. De moment, els investigadors no consideren com a explicació dels senyals que siguin una emissió d’una civilització extraterrestre.

Segons un altre estudi a partir de les mateixes dades, pot ser que el patró d’emissions sigui causat per un sistema solar binari amb una estrella amb una gran massa i una estrella de neutrons. Podria ser que l’estrella de neutrons fes les emissions, que serien blocades periòdicament pels vents de l’altra estrella.

La primera vegada que es detecta una FRB periòdica

Aquestes ràfegues ràpides de ràdio han estat descobertes gràcies a la tecnologia del Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment Fast Radio Burst Project (CHIME/FRB). Com que les FRB duren pocs mil·lisegons, és difícil d’estudiar-los. Tot i la brevetat, cada ràfega descarrega l’energia corresponent a més de cinc-cents sols. Podeu veure tot seguit una animació d’una representació sobre el cel de les ràfegues ràpides de ràdio:

Fins ara, les FRB tan sols s’havien detectat de manera individual i no se n’havia pogut establir cap patró. Això dificultava que es pogués fer un seguiment del senyal per a investigar-ne l’origen. Tanmateix, fa pocs mesos es va descobrir que l’origen d’una d’aquestes emissions era als afores d’una galàxia amb la mida de la Via làctia a 3,6 milions d’anys llum de la Terra. Després d’aquell cas es va descobrir l’origen d’una altra FRB, a 500 milions d’any llum, que ara s’ha vist que es repeteix amb un patró de setze dies.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.