Denuncien que Inditex va eludir 585 milions d’euros en impostos

  • Segons una investigació publicada pels Verds/ALE al parlament europeu

VilaWeb
ACN
08.12.2016 - 09:14

El gegant tèxtil Inditex, propietari d’establiments com Zara, Pull&Bear i Massimo Dutti, va eludir pagar almenys 585 milions d’euros en impostos entre el 2011 i el 2014 fent ús d’una complexa enginyeria fiscal, segons un informe que presentarà aquest dimecres el grup dels Verds/ALE al Parlament Europeu. La investigació indica que l’empresa d’Armancio Ortega utilitza filials a Holanda, Suïssa i Irlanda per pagar menys impostos sobre els seus beneficis europeus. En concret, l’estudi adverteix que l’estat espanyol ha perdut almenys 218 milions d’euros en impostos i el francès, 76, perquè Inditex comptabilitza una part dels ingressos per ‘royalties’ als Països Baixos, on només tributen un 15%, en comparació amb el 30% espanyol.

L’estudi, que presentaran, entre més, els eurodiputats Ernest Urtasun (ICV) i Ernest Maragall (ERC-MÉS), assenyala que la filial holandesa d’Inditex va tenir uns ingressos de 3.700 milions d’euros entre el 2011 i el 2015, amb uns beneficis de 1.700 milions amb només 203 treballadors.

Segons la investigació, el fet que el grup propietari de Zara derivés ingressos als Països Baixos va fer perdre 218 milions en impostos a Espanya, 25 milions a Alemanya, 57 a Itàlia, 76 a França, 20 a Grècia, 18 a Bèlgica, 6 a Àustria i 22 milions de lliures al Regne Unit entre el 2011 i el 2014. En total, uns 445 milions d’euros que, d’altra manera, haguessin ingressat les arques públiques d’aquests estats membres.

A Irlanda, Inditex té filials dedicades principalment a les activitats financeres del grup, amb préstecs entre companyies i assegurances, així com la filial de comerç electrònic. Totes registren “grans beneficis”, segons la investigació, que només es taxen en un 12,5% o són lliures d’impostos en el cas dels guanys de capital.

Finalment, l’informe indica que una de les principals empreses del grup Inditex és a Suïssa, des d’on es compren les peces de roba a preus barats de productors de Bangladesh, Turquia o el Marroc. L’empresa, amb uns recursos de 1.400 milions d’euros el 2014, tributava pels beneficis un 7,8%, segons la investigació del grup dels Verds/ALE.

Un exemple de l’entramat fiscal d’Inditex
En l’informe, els Verds/ALE expliquen amb un cas concret com funciona l’enginyeria fiscal d’Inditex. Així, per exemple, la filial a Suïssa compra roba als proveïdors de Bangladesh, Turquia, el Marroc o la Xina a un preu baix. L’empresa amb seu a Suïssa ven la roba a l’empresa amb seu espanyola de cada marca d’Inditex, ja sigui Zara o Massimo Dutti, per exemple, amb un benefici i pagant uns impostos de només el 7,8%. En aquest punt, l’informe indica que podrien ser menys perquè Inditex podria gaudir de ‘tax rulings’, o pactes secrets amb les autoritats fiscals suïsses per rebaixar la seva pressió fiscal. En aquest moment, és el primer en què el gran gegant tèxtil eludeix pagar impostos sobre els seus beneficis.

En un segon pas, una marca concreta del grup, per exemple, Massimo Dutti, revèn les peces a la botiga d’un determinat país, on el client les compra. És en aquest país on el benefici per la transacció es genera. Però aquesta botiga paga el seu 5% de royalties de les vendes a una filial d’Inditex a Holanda, i no al país on està establerta. A Holanda, els beneficis es tributen només a un 15%, a diferència del 30% que es cobra des d’Espanya, o els percentatges més elevats que tributen altres països europeus. És aquí on el gegant d’Armancio Ortega torna a eludir impostos.

Des dels Països Baixos, Inditex és propietària, també, de filials a Irlanda. Són aquestes les que gestionen qüestions com les assegurances o el comerç per Internet, que tenen molts beneficis, però que tributen al 12,5% irlandès. De nou, un punt on Inditex, gràcies a l’enginyeria fiscal, s’estalvia impostos.

L’informe vincula totes les empreses, des de Suïssa fins a Irlanda, passant, és clar, per Holanda, i adverteix que els beneficis generats acaben, finalment, pagant-se a través de dividends a la seu espanyola o utilitzant-se com a finançament per expandir la companyia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any