Els sindicats USO i Sitcpla han presentat una denúncia al Jutjat d’Instrucció número 35 de Madrid per coaccions als tripulants de cabina i passatgers davant la vaga prevista els dies 25 i 26 de juliol. En un comunicat asseguren que han rebut un correu electrònic de la direcció per saber si secundaran la vaga convocada o no i si volen fer serveis mínims o contribuir a minimitzar els efectes de l’aturada.

Ernesto Iglesias, responsable de vol de la USO Sector Aeri, ha explicat que el jutjat ha denegat les mesures cautelars que havien sol·licitat, que feien referència a la prohibició expressa a Ryanair d’abstenir-se d’aquestes enquestes, ‘la qual cosa considerem un delicte contra els drets dels treballadors, en haver coaccionat la plantilla que volia secundar la vaga’.

La USO ha detallat que dimarts la companyia irlandesa va enviar a la seva plantilla de tripulants de cabina i passatgers (TPC) un correu electrònic en què els remetien una enquesta sobre si secundarien la vaga dels dies 25 i 26 de juliol o no, a més d’amenaçar els treballadors que no responguessin abans de les 18.00 del dia 18 de juliol després d’haver rebut ‘un correu personal dijous reclamant una resposta’, segons apunten. 

Segons el sindicat, en aquesta enquesta Ryanair amenaça de descomptar a cada treballador que faci vaga entorn dels quatre-cents euros, ‘la tercera part de la mensualitat d’un TCP a Espanya’. D’altra banda, Iglesias recalca que l’empresa, ‘en aquesta particular enquesta coercitiva, esmenta expressament al nostre sindicat, a qui acusa de no haver volgut asseure’s a negociar’. ‘Tots els intents de reunió amb Ryanair van ser avortats en el mateix punt: quan la companyia ens ha intentat imposar qui aniria a negociar per la nostra banda. Si no va haver-hi reunions és perquè tenim prou sobirania com a organització per no plegar-nos als mandats d’una empresa’, puntualitza. 

A més d’haver acudit a la justícia, USO i Sitcpla han enviat una carta al ministre de Foment espanyol, José Luis Ábalos, sol·licitant-li una reunió urgent per a explicar la seva versió del conflicte, en relació a ‘les solucions que s’hauran d’aplicar perquè Ryanair esdevingui una companyia normal que compleix la legislació laboral i de Seguretat Social’, a més de ‘revertir una possible imposició de serveis mínims a l’estil del govern sortint que, en ser tan restrictius, han allargat innecessàriament els conflictes a més del patiment de treballadors i usuaris’.

‘Davant aquest nou capítol d’indefensió davant la justícia, esperem que el govern dirigit per Pedro Sánchez aposti pel lliure exercici del dret de vaga, que sempre han defensat, i que actuï amb responsabilitat per protegir els drets dels treballadors de Ryanair a Espanya’, reclama Iglesias.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb