05.06.2025 - 20:50
|
Actualització: 06.06.2025 - 10:17
La llista cívica no va arribar a néixer, però aquells que la impulsaven cerquen una segona oportunitat amb Dempeus per la Independència. El nou projecte polític s’ha presentat aquest vespre a les Cotxeres de Sants, a Barcelona, davant unes quatre-centes persones. Força gent gran, però no tan sols gent gran. Homes i dones entre quaranta anys i cinquanta i algun noi de la vintena. La llista cívica no ha aparegut fins a les preguntes del públic, però la música sonava igual: promoure una candidatura a partir de la base que arribi al parlament per trencar la calma i l’autonomisme que s’ha instal·lat a la política catalana. “Catalunya està pacificada, diuen. Dempeus per la Independència ve per tornar-la a alterar”, ha dit Manel Manzanas, un dels portaveus.
L’acte ha estat conduït per Sílvia Barroso, directora del Món, diari on escriu habitualment Josep Punga, un altre dels portaveus, i on s’havien publicat comunicats del sector crític de l’ANC. I, malgrat que en cap moment no han fet cap esment de l’ANC, els quatre portaveus de Dempeus en són ex-secretaris nacionals –Josep Punga, Mariana Muchnik, Josep Lluís Rodríguez, Manel Manzanas– i les dues darreres presidentes de l’entitat –Dolors Feliu i Elisenda Paluzie– s’hi han deixat veure per mostrar-hi suport. Feliu, asseguda a les primeres fileres; Paluzie, en un enregistrament.
Han exhibit el suport d’un gran nombre de secretaris o ex-secretaris de l’ANC, però també de l’activista Roger Español; l’empresari Jordi Roset (propietari de Petrolis Independents; l’ex-batlle d’Arenys de Munt Josep Manel Ximenis, que va impulsar la primera consulta independentista; i els actors Sergi Mateu, Carme Sansa i Pepa Arenós. També hi havia dirigents polítics de Solidaritat per la Independència, que s’hi han adherit.
“Roma no paga traïdors, però Espanya no és Roma, i Déu n’hi do si els paga”, ha dit Punga, que ha justificat l’aparició de Dempeus com una reacció al fracàs dels dirigents polítics del 2017 i els anys posteriors. “És la conseqüència d’una rendició que cap de nosaltres no ha votat, decidit ni volgut. Tota la direcció del procés ha estat una absoluta enganyifa”, ha clamat. Ha denunciat el “segrest emocional del nostre dolor” per “perpetuar-se en unes poltrones” sense voluntat d’aplicar el mandat del Primer d’Octubre, i ha fet una crida a rebel·lar-se i “trencar els dogmes processistes”: “N’estem farts. La independència va ser possible el 2017 i és possible ara i avui. Per això diem prou.”
Muchnik ha cercat l’emotivitat del públic interpel·lant els assistents com a companys de fa anys en la lluita independentista, aquells que en la consulta d’Arenys van començar a creure que era possible i que a les manifestacions multitudinàries “se’ns va posar la pell de gallina”. També els que van custodiar i defensar les urnes, els que van guanyar el referèndum i “vam plorar amb la declaració fallida”. “Vam anar a la Jonquera, a l’aeroport i a Urquinaona. Ens vam fer un fart de menjar botifarra als sopars grocs i fins i tot vam anar a dir bona nit als presos polítics que ja havien pactat amb Espanya a esquena nostra”, ha dit com a compilació dels moments més trists de l’independentisme.
Ara, però, reivindica que Dempeus són els que van “de debò”, i que saben què cal fer i què no. “Sabem que hem de recuperar els carrers, però també hem d’ocupar les institucions. Però això només serà possible si vosaltres hi sou”, ha dit. I ha fet una crida al públic a inscriure’s i a participar en les trobades territorials que convocaran.
Unes eleccions per a proclamar i defensar la independència
“Les mateixes persones que eren al davant el 2017 no poden continuar-hi ni un dia més. Ens calen nous lideratges amb un compromís clar i absolut amb la independència per la via unilateral”, ha dit Josep Lluís Rodríguez, que vol fer de Dempeus una opció tant per als votants independentistes que a les darreres eleccions s’han abstingut, com per als que van votar “els partits processistes amb la pinça al nas”.
Aquesta candidatura, ha dit, ha de sorgir de la base de l’independentisme i ser “transversal, disruptiva, i capaç d’aglutinar i liderar la majoria independentista”. “Hem de tornar a portar la independència al centre del debat polític”, ha dit, i ha negat que un projecte com aquest contribueixi a dividir el vot independentista. “És que els processistes són independentistes?”, ha demanat.
Manel Manzanas ha aixecat aplaudiments quan ha dit que a Dempeus no demanaran si algú és de dretes o d’esquerres, i ha posat una fita ben alta per a les eleccions: “Aconseguir la majoria unilateralista al Parlament de Catalunya”. “Necessitem un parlament compromès amb la independència real i una mobilització sostinguda al carrer, que els dos fronts vagin en paral·lel”, ha dit.
“En aquests moments no hi ha cap líder sobiranista creïble per a fer la independència. Assumim-ho d’una vegada”, ha dit. Per això, ha fet una crida oberta a trobar els lideratges de Dempeus. “Potser algun és aquí entre vosaltres”, ha dit al públic. La idea és que el projecte comenci a caminar amb el desplegament territorial, i que en aquestes reunions sorgeixin idees i nous lideratges capaços, sense lligams anteriors i compromesos fins al final amb la independència.
Oberts als que respectin els drets humans
En la seva curta vida Dempeus ja ha aplegat partits independentistes menors, com Solidaritat per la Independència, Unitat per la Independència o Acord per la Independència, però diuen que encara volen unir-hi més gent. “Dempeus té la voluntat d’agrupar i, per què no?, liderar el moviment realment independentista de Catalunya”, ha dit Manzanas.
Ara, a l’hora de créixer, caldrà que els adherits comparteixin els objectius marcats al manifest fundacional: “Que vulguin aconseguir que les pròximes eleccions siguin plebiscitàries per la independència. Que s’assumeixi que l’única via real per a fer la independència és la via unilateral. Que tinguin un concepte de país integrador i de respecte als drets humans. Que el català sigui la llengua comuna del país i única vehicular a l’escola.”
“Parlarem amb partits i entitats que creiem afins a nosaltres i explorarem el seu full de ruta nacional”, ha dit. I si hi coincideixen, la seva voluntat és arribar a acords amb vista a les eleccions. De moment, Dempeus té al davant un camí llarg per a bastir un projecte sòlid que convenci els votants independentistes perduts, i només tres anys fins a les eleccions. Això, si no és que Salvador Illa les avança.