El jutjat d’instrucció número 1 de Lleida va acollir ahir el primer judici contra un agent de la policia espanyola per les càrregues policíaques que van tenir lloc a la demarcació el passat 1 d’octubre. El denunciant és un jove que es trobava a l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) de Lleida i que assegura que el policia li va propinar un cop de puny a la cara. Segons expliquen des d’Advocacia per la Democràcia, el jove es va posar en contacte amb ells a última hora i l’Associació es va fer càrrec del cas i va designar com a advocada Núria París. La lletrada ha explicat a l’ACN que durant el judici, el denunciant va ratificar la seva versió mentre que l’agent, que va declarar per videoconferència des de Sevilla, va negar l’agressió. París demana que es condemni al policia a una multa d’un a tres mesos per un delicte de lesions i que se l’inhabiliti per exercir qualsevol càrrec públic durant quatre anys. També sol·licita que el policia indemnitzi el votant amb mil euros per les lesions patides. La fiscalia va demanar l’absolució.

L’advocada ha explicat que durant el judici, el policia va declarar que no ho va fer, que estava juntament amb altres companys d’un costat a l’altre per la zona però que no va agredir ningú. Segons París, la víctima, en canvi, va declarar que, quan tots els agents ja marxaven del lloc, el policia denunciat va tornar cap al pati de la EOI i va donar tres cops de puny a tres persones que estaven allà, una d’elles el denunciant. 

París ha afegit que van saber quin policia havia presumptament estat perquè quan es va girar per marxar, el denunciant va veure el número d’identificació i el va apuntar al mòbil. París també ha explicat que els policies duien càmeres tot i que a les imatges no es veu l’agressió sinó el moment en què la víctima li demana explicacions pel que ha fet.

L’Associació Advocacia per la Democràcia ha sumat aquesta denúncia a les causes que ja està gestionant i que són la querella col·lectiva contra la llavors subdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso, el coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos i comanaments policials intermedis, a més de les 15 causes obertes als jutjats de Lleida i Solsona en què estan representades 62 persones afectades per les càrregues policials de l’1 d’octubre als col·legis electorals de la ciutat de Lleida, Ponts (Noguera) i Soses (Segrià). 

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb