El major Josep Lluís Trapero ha desmuntat avui en la seva declaració un dels principals arguments de les acusacions contra els Mossos: el de la inacció i ineficiència per a impedir el referèndum de l’1-O. Trapero, responent al fiscal Javier Zaragoza, ha revelat una reunió amb la magistrada del TSJC Mercedes de Armas el 27 de setembre de 2017 en què deixava clar als comandaments policíacs dels Mossos, de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil que la responsabilitat de complir l’ordre per a l’1-O era compartida. I que les ordres prèvies de la fiscalia ‘deixaven de tenir vigència’. Això volia dir, a diferència d’allò que van declarar el coronel de la Guàrdia Civil Pérez de los Cobos i el comissari de la policia espanyola Sebastián Trapote, que valia l’ordre de la magistrada. I, a part la responsabilitat compartida del dispositiu i la coordinació de Pérez de los Cobos, hi havia també la consideració del manteniment de ‘la normal convivència ciutadana’.

Trapero ha explicat que, arran d’aquesta ordre i en la reunions posteriors de coordinació dels cossos policíacs, en què el comissari Ferran López assistia com a representant dels Mossos, es va ‘pactar un dispositiu conjunt’, és a dir, que els Mossos tenien un paper, que era el de desplegar parelles d’agents pels col·legis electorals, i que la força d’ordre públic l’assumia pràcticament tota la policia espanyola i la Guàrdia Civil, perquè tenien desplegats sis mil agents al Principat. Això contradiu l’argument de les acusacions i dels comandaments policíacs espanyols que han testificat, segons els quals van haver d’activar ‘el pla B’ ben d’hora al matí quan van veure o van entendre que els Mossos no eren eficaços en el tancament dels col·legis; perquè, segons que deien, la responsabilitat de tancar-los era inicialment i principalment dels Mossos.

Vegeu aquest fragment de la seva declaració:

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb