El tinent coronel Daniel Baena ha assegurat que el 20 de setembre del 2017 tenia l’ordre del jutge d’instrucció número 13 de Barcelona d’actuar en cas que la ‘integritat física’ dels membres de la comitiva judicial que estaven dins del Departament d’Economia estava ‘greument en perill’. A preguntes de la fiscal en la seva declaració com a testimoni al judici contra el procés, ha explicat que va valorar el perill, però que no va prendre la decisió d’intervenir ‘perquè no es va arribar a accedir a dins de la conselleria’. Vegeu la declaració en directe del tinent coronel Daniel Baena:

I ací teniu la declaració del matí:

Baena ha relatat un escenari de ‘polvorí’ a Catalunya a partir dels registres del 20 de setembre, en què ‘qualsevol incident petit podia derivar en una escalada incontrolable’. De fet, ha definit reiteradament com a ‘insurreccional’ l’ambient a Catalunya entre el 20 de setembre de 2017 i l’aplicació de l’article 155. Això ha fet que l’advocat Xavier Melero demanés al magistrat Manuel Marchena que impedís aquesta denominació, però s’hi ha negat dient que era la seva percepció personal.

El tinent coronel, però, ha reconegut que durant la concentració del 20-S no es va produir una situació que l’obligués a ordenar una intervenció d’ordre públic per part de la Guàrdia Civil. De fet, ha dit que l’ordre judicial es va poder complir.

El tinent coronel Baena, la signatura de la rebel·lió i la sedició

En respostes a l’advocacia de l’estat, Baena ha explicat que per al dispositiu que va organitzar amb les entrades i registres del 20-S no van contemplar que hi hagués ‘una crida’ per part de l’ANC i Òmnium Cultural ‘a una concentració a un lloc concret de l’objectiu’. Per Baena, ‘la hipòtesis més perillosa no és la que va succeir’ aquell dia.

El tinent coronel ha recordat que el context d’aquells dies és que ja hi havia hagut ‘protestes ciutadanes’ davant d’actuacions de la Guàrdia Civil, i per això es va fer una ‘planificació excepcional’ amb grups de seguretat en alguns punts on hi havia previstos escorcolls. Així, ha justificat que a Economia hi hagués agents de seguretat uniformats de la Benemèrita.

De fet, ha remarcat que anar a fer escorcoll amb unitats uniformades ‘ja era una mesura excepcional’ i ha citat l’exemple d’un requeriment fet per la Guàrdia Civil com a policia judicial al Parlament en relació al cas del 3% ‘sense cap presència uniformada’. ‘El que va passar el 20-S va arrabassar l’excepcionalitat’, ha reblat.

Nega ser Tácito tot i les proves

Malgrat les proves i les seves mateixes paraules, Baena ha negat ser Tácito, el perfil fals de Twitter que avançava detalls de la investigació policíaca contra el procés i que insultava dirigents independentistes. ‘No sóc propietari d’aquest compte’, ha respost a l’advocat Andreu Van den Eynde.

Avís als Mossos 10 minuts abans de les vuit del matí

Baena també ha explicat que van avisar els Mossos d’Esquadra de l’operatiu a les 07.50 hores, deu minuts abans de les vuit del matí, quan tenien previst iniciar el dispositiu. ‘Quan anem d’uniforme gairebé no cal perquè estem identificats pels grups de seguretat, però normalment anem de paisà i altres cossos policials podem pensar que és una altra cosa’, ha dit, ‘avisem prèviament que farem una operació i que se sàpiga’.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb