dades vaga 21 febrer

La vaga general d’avui és la segona amb més seguiment d’aquests últims deu anys, després de la del 3-O, segons la Intersindical-CSC, convocant de la protesta, que té en compte les dades publicades a les dotze del migdia. De moment, el seguiment és més alt que el de la vaga del 8 de novembre del 2017, cosa que el sindicat no es pensava que passaria.

El Departament de Treball xifra la incidència de la vaga general en un 67,45% a les universitats i en un 28,64% a les escoles i instituts. En el comerç, el seguiment de la vaga és del 30% –destaca una disminució del 15% en les vendes de Mercabarna–; en el sector de la funció pública, del 18,34%, i als centres de salut, del 9,08%.

Pel que fa al transport de viatgers, la incidència de la vaga a l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona –metro, autobusos i tramvia– és del 67,86%; als Ferrocarrils de la Generalitat, del 9,15% i a Renfe, del 2,83%.

El consum energètic ha registrat una caiguda del 2,9% en comparació amb el mateix període del dia anterior. I l’Ajuntament de Barcelona situa el seguiment en el 20% dels seus treballadors.

Aquests darrers deu anys s’han fet, a més d’aquesta vaga i la del 3-O, sis vagues generals més, totes amb menys incidència. A la vaga general del 8 de novembre de 2017, arran de l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola, la Generalitat no va oferir dades, però les de la Seguretat Social apuntaven que el seguiment era d’un 8%, i les patronals deien que era del 10% en el comerç. El 8 de març del 2018, també segons el Ministeri de Treball espanyol i la Seguretat Social, el seguiment va ser inferior al del 8-N. La vaga general del gener del 2011, convocada per la CGT i sindicats minoritaris, va tenir un seguiment força residual.

Pel que fa a les vagues generals amb el suport dels sindicats majoritaris, la dada de la funció pública que va donar la Generalitat durant la vaga del setembre de 2010 va ser del 14,8%, del 8,9% a l’administració, del 21,1% a l’ensenyament, del 7,1% a la sanitat pública i del 5,9% a la sanitat concertada. Inferior, per tant, a la d’avui.

A la vaga general del març del 2012, el seguiment va ser superior, del 8,7% a la sanitat, del 27,7% a ensenyament i del 20,6% al conjunt de la Generalitat. Al comerç, el seguiment va ser inferior. En global, per tant, podria ser lleugerament inferior.

La vaga del novembre d’aquell any, però, sembla que va tenir un seguiment similar al d’avui: del 31% a l’ensenyament públic, del 10,4% a la sanitat pública, del 24,7% al conjunt de la Generalitat, del 21% a l’administració local i del 54,8% a les universitats. En els transports, el seguiment va ser més alt, i a la indústria també, però en el comerç va ser inferior, del 13,8%.

[EN DIRECTE] Mobilitzacions en suport de la vaga general a tot Catalunya

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.