La CUP enllesteix la ponència estratègica i s’encamina cap a la recta final de la refundació

  • El partit ja ha presentat la ponència estratègica i organitzativa, que a l'estiu serà compartida amb els militants
  • Els participants hi podran fer aportacions i es votarà en una assemblea nacional el 21 de setembre

VilaWeb
Maria Gordillo i Non Casadevall, representants del Procés Garbí.
Pol Baraza Curtichs
17.06.2024 - 20:07
Actualització: 17.06.2024 - 20:24

La CUP ha enllestit la ponència estratègica i organitzativa del partit, pensat per a refundar el partit. El document, que no és definitiu, ha estat elaborat pel grup motor de l’anomenat Procés de Garbí, d’acord amb les aportacions dels militants i els participants. La CUP va reprendre el debat estratègic després dels mals resultats de les eleccions catalanes, en què van perdre 62.074 vots, més de la meitat dels diputats que tenia fins ara. Una mala tendència que ja es va veure en les eleccions municipals, quan van perdre 43.071 vots i el 6,57% dels regidors.

Non Casadevall i Maria Gordillo, portaveus del Procés Garbí, han explicat que el document recull que s’ha de construir una organització forta, gran i referencial, obrir un nou cicle que rellanci el moviment independentista augmentant el conflicte amb l’estat espanyol i apostar per un discurs feminista i antiracista que faci front a l’extrema dreta. El document es compartirà durant l’estiu amb la militància. Els participants hi podran fer esmenes fins a finals d’agost. També es presentarà definitivament a l’agost i es votarà en una assemblea nacional el 21 de setembre.

“Aquestes ponències, com el conjunt del Procés de Garbí, són per a nosaltres un exercici de transparència, de sinceritat, honradesa i responsabilitat amb el projecte polític que pretenem impulsar”, ha explicat Non Casadevall. Segons el partit, la proposta del grup promotor parteix de la necessitat de situar una alternativa enfront de la situació de crisis socioeconòmica, ecològica i nacional. “Per fer-ho cal assumir que no sortirem del col·lapse amb les polítiques que ens hi han portat”, ha comentat Maria Gordillo. La portaveu diu que el partit es manté fidel als ideals i que la ponència defensa la necessitat de tornar a generar un escenari revolucionari en clau independentista.

Reteixir el moviment independentista, un eix clau

Un dels eixos clau del document és la voluntat de reteixir el moviment independentista en un altre nou cicle. Els anticapitalistes creuen que, per a crear les condicions d’un nou cicle i rellançar un independentisme massiu, s’ha de treballar sobre dues qüestions clau: per la ruptura amb els estats espanyols i francès i per un programa social al servei de la majoria de la gent. “Aspirem a reconstruir un moviment amb capacitat d’interpel·lar de forma massiva el poble treballador català, un moviment que fomenti la mobilització i l’autoorganització. Batallar contra aquells que volen plantejar que hi ha possibilitats d’emancipació en el si de l’estat espanyol, però també d’aquells que construeixen un projecte independentista excloent”, ha dit Gordillo.

La proposta del grup motor també recull tres objectius estratègics: aconseguir una CUP gran, forta, referencial; treballar per la generació i l’augment de conflicte com a palanca de transformació i la disputa per l’hegemonia i el sentit comú. Els promotors diuen que cal construir una formació nova: “Amb més militants, però també més ampla perquè abraci i arribi a totes les parts del territori dels Països Catalans. Una organització que doni pes a l’aposta de reforçar la qüestió territorial”, diu Gordillo.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor