24.12.2024 - 14:15
|
Actualització: 24.12.2024 - 17:05
No s’havia trobat mai el fòssil d’una cria de mamut en tan bon estat de conservació com la que un grup de científics russos van localitzar a la regió de Iacútia, també coneguda com a República de Sakhà. Els investigadors, de la Universitat Federal del Nord-est de Iakutsk l’han presentada públicament i han explicat que van trobar el cadàver, pràcticament intacte, aquest estiu gràcies al desgel. “Fins ara, només s’han trobat sis cries de mamut al món, tres de les quals a Iacútia. Ens ha sorprès l’estat de conservació excepcional: no hi ha pèrdues al cap, i la trompa, les orelles i la boca no tenen danys visibles”, ha dit el rector de la universitat, Anatoly Nikolaev. Els científics han confirmat que l’edat geològica de la troballa supera els 50.000 anys.
La cria de mamut s’ha trobat al jaciment científic de Batagaika, a la regió de Verkhoyansk, a la conca del riu Iana. Per aquest motiu, el rector ha anunciat que l’anomenarien Iana. Fa 120 centímetres d’altura a la creu, el punt més alt del llom, pesa uns 180 quilos i té menys de dos metres de llarg. Habitualment, un mamut adult podia pesar unes cinc tones. Per les característiques sexuals primàries, s’ha determinat que és una femella. Segons els científics, és el més ben conservat del món.
La troballa permetrà aprofundir en aspectes sobre l’ontogènesi dels mamuts, les seves adaptacions i les condicions paleoclimàtiques en què vivien. De fet, la universitat engegarà un programa d’investigació integral del mamut que inclourà estudis anatòmics, morfològics, genètics, microbiològics i d’altres àmbits. Encara no podem determinar l’edat exacta de l’animal, però els investigadors creuen que podria tenir un any o una mica més. “Cal destacar que els mamuts creixien més de pressa que les cries de cavalls, bisons o llops, ja que les condicions eren més severes i necessitaven guanyar mida ràpidament per sobreviure els hiverns rigorosos”, ha explicat Maksim Txeprasov, cap del laboratori del Museu del Mamut de la universitat.
Fins ara, només s’han descobert sis exemplars similars: el mamut Dima (1977, regió de Magadan), el mamut Masha (1988, Iamàlia), el mamut Liuba (2007, Iamàlia), el mamut de Kroma (2009, Iacútia), el mamut Yuka (2010, Iacútia) i un exemplar al Canadà, el mamut Nun-Cho-Ga (2022).
El jaciment científic de Batagaika es troba a la regió de Verkhoyansk, a uns set quilòmetres de la localitat de Batagaia. Aquesta formació geològica, coneguda com el cràter Batagaika, va començar a formar-se entre les dècades del 1960 i 1970 i avui s’estén més d’un quilòmetre, amb una profunditat d’uns 100 metres. Al lloc també s’han trobat altres restes importants, com un cavall de Verkhoyansk (2009), un bisó de Batagaika (2009), una mòmia de lèmur ungulat (2012) i un poltre anomenat Fuji (2018).